Sirova torta od kokosa i jagoda

Sezona domaćih jagoda lagano je krenula i vrijeme je za divne delicije s ovim neodoljivim voćem. U nedostatku kakao maslaca za pripremu torte od bijele čokolade i jagoda, što je bila inicijalna ideja, koristila sam kokosov maslac i kokosovo mlijeko … Nastavi čitati

Mini torta od mrkve

Mrkva u slasticama za mene je nešto odlično. Njezina slatkoća i sočnost daju neodoljiv okus i miris. Odlučila sam si za rođendan napraviti potpuno zdravu torticu, bez laktoze, rafiniranog bijelog šećera i glutena. Rezultat je genijalan! Krema je od indijskih … Nastavi čitati

Čokoladna jaja

Ono što je u mojem djetinjstvu, ma koga ja zavaravam, sve do nedavno činilo uskršnje veselje bila su čokoladna jaja. Uh što sam ih mogla puno pojesti. Najdraža od svih bila su mi ona s bijelim punjenjem, još ako su … Nastavi čitati

Začinjena i zapečena cvjetača

Sama sebe iznenadim kada napišem cvjetača jer kod mene u obitelji se oduvijek govorilo karfiol ili pak kaul. No ipak cvjetača zvuči sofisticiranije, zar ne? 🙂

Photo 21-03-2017, 11 42 51

Bio to karfiol ili pak cvjetača u ovom receptu on/ona igra glavnu ulogu. Ova vrlo jednostavna priprema iziskuje tek 10-ak minuta vašeg vremena (+ ostatak za odmaranje dok se peče cvjetača). Odlično se uklapa kao prilog ali i kao centralna točka jela u kojemu mu pridodajemo priloge poput riže, kao u ovom receptu. Iako je ovo vrlo lagani obrok ipak će vas zasititi.

Photo 21-03-2017, 11 43 53

RECEPT

Sastojci:

  • jedna glavica cvjetače
  • 1 žličica đumbira u prahu
  • 1 žličica kurkume u prahu
  • 1 žličica garam masale (mješavina začina)
  • sol, papar (prema vlastitom guštu, no slobodno mrvicu više posolite)
  • maslinovo ulje
  • 1 žlica sjemenki sezama
  • 1/2 šalice smeđe basmati riže
  • 3/4 šalice vode
  • 1/2 šalice graška

Priprema:

  1. Zagrijati pećnicu na 230 stupnjeva te pripremiti kalup za pečenje (premazati ga uljem ili obložiti papirom za pečenje).
  2. Cvjetaču oprati i pažljivo odvojiti listove od centralnog dijela. Listove sačuvati za temeljac ili neko drugo jelo.
  3. Glavicu okrenuti tako da je stabljika dolje. Oštrim nožem pažljivo razrezati po sredini glavice. Od svake polovice napraviti što više debljih ploški cvjetače (cca. 1 cm debljine).
  4. Poslagati ploške cvjetače na pripremljeni kalup.
  5. U posudicu staviti sve začine (sol i papar po vašem ukusu) te dodati 4 žlice ulja. Dobro promiješati te premazati ploške cvjetače s obje strane. Dodati još ulja po potrebi. Posipati sjemenkama sezama.
  6. Staviti peći u pećnicu te nakon 10-15 minuta pažljivo preokrenuti ploške na drugu stranu i vratiti u pećnicu još 10 minuta. Cvjetača mora biti mekana iznutra a lagano zapečena izvana.
  7. Rižu dobro oprati te kuhati u vodi. Prvo pustiti da voda zakuha zatim posoliti i poklopiti te kuhati s poklopcem još 30-ak minuta (odnosno sve dok riža ne upije tekućinu). Koristila sam zaleđeni grašak stoga sam zadnjih 5 minuta ubacila grašak te poklopila i pustila da se zajedno ukuhaju.
  8. Za umak sam pomiješala 2 žlice jogurta, 1 žličicu tahinija, 1/2 žličice senfa te malo vode, soli i papra.

Photo 21-03-2017, 11 42 26

U slast! 🙂

Puding od prosa i kokosa

Ovaj recept nastao je potpuno neplanirano. Krenula sam pripremati čokoladni puding od prosa (recept se već nalazi na bogu) i odlučila zamijeniti kakao s kokosovim maslacem. Rezultat – genijalno! Ako me pratite od početka znat ćete da sam velika obožavateljica … Nastavi čitati

Sirove kikiriki pločice

Treba li vam zdravi snack, nešto za energiju nakon fizičke aktivnosti ili nešto za primiriti napadaj potrebe za slatkim što će vas ujedno i zasititi? Ove pločice idealne su za utaženje navedenih potreba. Sastoje se od svega nekoliko sastojaka i … Nastavi čitati

Jednostavna Chana Masala

Indijska kuhinja mi je jedna od omiljenijih zbog punoće okusa i brojnih začina. Chana Masala je jedno od popularnijih vegetarijanskih indijskih jela. Jede se u gotovo svim prilikama, bilo svakodnevno ili tijekom posebnih događaja.  Chana Masala u prijevodu znači slanutak … Nastavi čitati

Mousse od avokada u čokoladnim košaricama

Obilježavali li Valentinovo ili ne, ove čokoladne košarice punjene mousseom od avokada zasigurno će vas razveseliti bilo da ih radite sebi samima ili nekoj posebnoj osobi bilo kada i bilo gdje 🙂 . Čokolada je afrodizijak i kao takva trebala … Nastavi čitati

Krekeri od badema + namaz od graha

Kada pripremam mlijeko od badema često ne znam što učiniti s pulpom koja ostane a koju nikako ne želim baciti. Uvijek mi padaju na pamet neki recepti za slastice no kako sam odlučila smanjiti slatko na neko vrijeme i fokusirati … Nastavi čitati

Gusta juha od leće i mrkve s kurkumom i đumbirom

Ova jednostavna juha pravi je večernji obrok, međuobrok ili pak predjelo ručku. Gotova je u svega 20-ak minuta i možete začini po svome guštu, teško da ćete pogriješiti. Ja sam koristila sok od đumbira, kurkumu i tamari  uz sol i … Nastavi čitati

Kiflice bez glutena

Eksperimentiranju u ovom predbožićnom pečenju kolača nema kraja. Neki eksperimenti su bili malo manje uspješni dok su neki bili vrlo ukusni i završili su na blogu. Osim glutenskih kolačića i keksića odlučila sam pripremiti i bezglutenske varijante. Inače nemam problema … Nastavi čitati

Mini pite sa suhim voćem

Mince pies (nema našeg doslovnog prijevoda stoga sam ih nazvala mini pite) poznati je britanski desert od prhkog tijesta punjenog “mince meat”-om tj. smjesom od mariniranog suhog voća i začina u obliku mini pita. Nadjev se može marinirati preko noći te se priprema od suhog voća po želji i zimskih začina. Može se staviti brandy ili neko drugo žestoko alkoholno piće jer je ipak riječ o (tradicionalnom) božićnom receptu. Ja sam radila dvije varijante – s alkoholom i bez i obje su neodoljive.

mini-pite1

Odlučila sam probati napraviti mini pite od bezglutenskih brašna te s punjenjem od jabuke, suhih smokava i šljiva, mnogobrojnih začina i sokom od naranče. Pite iziskuju nešto više truda i vremena te brzog rada s obzirom na to da je riječ o prhkom tijestu i o mini kalupima. No, jednom kada miris punjenja ispuni kuhinju, vaše nepce biti će u slatkom iščekivanju te će svaki trenutak posvećen ovim mini pitama biti uzvraćen bogatstvom božićnih okusa.

mini-pite3

RECEPT (za 6 mini pita)

Sastojci za tijesto:

  • 7 žlica brašna od integralne riže
  • 3 žlice sitno mljevenih badema
  • 3 žlice tapioka brašna
  • 4 žlice veganskog margarina (hladnog)
  • 2 žlice šećera od kokosa (brezinog šećera ili eritrita)
  • 1 žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli

Sastojci za punjenje:

  • 1 žlica kokosovog ulja
  • 1 jabuka
  • 1 šalica suhog voća (mix šljiva i smokava)
  • sok jedne naranče
  • začini (po želji): 1 žličica cejlonskog cimeta, 1/2 žličice đumbira u prahu, 1/3 žličice klinčića u prahu, 1/3 žličice muškatnog oraščića u prahu, 1/3 žličice kardamoma u prahu, 1 žličica korice limuna, 1 žličica korice naranče, jedan zvjezdasti anis
  • 1 žlica whiskeyja (ili nekog drugog alkohola) – opcionalno

Priprema:

  1. U posudu staviti brašna, šećer, sol i prašak za pecivo. Dodati hladan margarin i brzo zamijesiti u mekano tijesto. Zamotati prozirnom folijom i staviti u hladnjak na hlađenje minimalno 30 minuta.
  2. Dok se tijesto hladi napraviti punjenje. Oguliti i nasjeckati jabuku na sitne kockice. Nasjeckati suho voće također na sitne kockice.
  3. U posudu za kuhanje staviti kokosovo ulje te dodati jabuku, suho voće, sok od naranče , whiskey te začine. Dobro promiješati i kuhati pokriveno na laganoj vatri. Nakon 20-30 min, odnosno nakon što su jabuka i suho voće omekšali zagasiti plamen te pustiti poklopljeno da odstoji 10 minuta.
  4. Nauljiti kalup za muffine. Izvaditi tijesto iz hladnjaka te razvaljati između dva papira za pečenje. Po potrebi posipati s malo brašna od tapioke radi manjeg ljepljenja tijesta. Rezati krugove uz pomoć velikog rezača za kekse ili čaše (krug mora biti veći od kruga na kalupu za muffine). Prebaciti krug u kalup te pažljivo utisnuti u stijenke kalupa. Ako se tijesto raspada lagano pritisnuti i “popuniti” rupe.
  5. U tijesto staviti po 2 žličice nadjeva te pokriti oblikom od tijesta po želji (srce, zvjezdica itd…). Premazati tijesto s malo sojinog (ili nekog drugog biljnog) mlijeka te staviti peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva. Peći cca. 15-20 minuta – sve dok tijesto lagano ne porumeni.
  6. Kada su pitice gotove izvaditi kalup iz pećnice i pustiti da se malo ohladi u kalupu. Tijesto/pite će biti vrlo mekane no s vremenom će se stisnuti stoga pažljivo vaditi pite iz kalupa nakon nekog vremena te ih stavite na rešetku da se skroz ohlade.

mini-pite2

mini-pite

U slast! 🙂

 

 

 

Veganski polumjeseci

Mislila sam ih nazvati kiflice no gledam ih i mislim si ma ovo su definitivno polumjeseci. Ne može ići umanjenica uz ovako velike kifle. A kifla ne zvuči lijepo. Polumjeseci it is!

polumjeseci

Prhki, aromatični, ukusni i jednostavni za pripremiti ovi polumjeseci biti će omiljeni suhi keksići uz čaj, kavu, kuhano vino ili punč. Treba svega 5 sastojaka i 30-ak minuta.

polumjeseci1

RECEPT

*1 šalica = 250ml*

Sastojci:

  • 2 + 1/3 šalice pirovog integralnog brašna
  • 1 šalica sitno mljevenog badema
  • 3/4 šalice brezinog šećera (može i kombinacija kokosovog šećera i brezinog ili samo kokosovog s time da će keksi biti tamnije boje)
  • prstohvat soli
  • 3/4 šalice ulja (koristila sam pola kokosovo pola hladno prešano suncokretovo)
  • 1/4 šalice mlake vode
  • 2 žličice praha od vanilije
  • brezin šećer u prahu za posipati

Priprema:

  1. Staviti grijati pećnicu na 170 stupnjeva. Obložiti pleh papirom za pečenje.
  2. Pomiješati suhe sastojke.
  3. Dodati ulje i vodu te zamijesiti u tijesto.
  4. Uzimati po žlicu tijesta te oblikovati u polumjesece iste debljine i veličine
  5. Staviti u zagrijanu pećnicu i peći cca. 15 minuta (ovisi o debljini keksića), sve dok ne porumene.
  6. Izvaditi iz pećnice te pustiti da se ohlade nekoliko minuta zatim prebaciti na rešetku da se skroz ohlade.
  7. Posipati brezinim šećerom u prahu te čuvati u posudi s hermetičkim poklopcem.

kiflice

polumjeseci2

U slast! 🙂