Pečene marelice s kremom od kokosa

Ovo je jedan od najjednostavnijih recepata za desert, koji daje toliko jasne okuse marelice, vanilije i tonke, gotov u svega 20 minuta. Pitate se što je tonka? Tonka je tropski, južnoamerički začin koji ima specifičnu aromu i mirise poput mješavine … Nastavi čitati

Sirova zebra torta od kokosa i rogača

Već duže vrijeme planiram napraviti zebra tortu odnosno tzv. zebra efekt koji se postiže postepenim slaganjem dvaju krema naizmjence. Ovakav tip torte vrlo je dekorativan, atraktivan i poziva na kušanje (a tako je jednostavno za naraviti, psst! 🙂 ) Odlučila … Nastavi čitati

Jednostavni kolač s trešnjama

Sezona je sočnih trešanja koje, meni, spadaju u skupinu omiljenih voćki. Jedem ih najčešće svježe no oduvijek sam voljela kolače s trešnjama, posebice onaj običan biskvitni. Ovaj kolač, za razliku od običnih biskvita, ne sadrži jaja, rafinirane šećere i brašna … Nastavi čitati

Sirova torta od kokosa i jagoda

Sezona domaćih jagoda lagano je krenula i vrijeme je za divne delicije s ovim neodoljivim voćem. U nedostatku kakao maslaca za pripremu torte od bijele čokolade i jagoda, što je bila inicijalna ideja, koristila sam kokosov maslac i kokosovo mlijeko … Nastavi čitati

Mini torta od mrkve

Mrkva u slasticama za mene je nešto odlično. Njezina slatkoća i sočnost daju neodoljiv okus i miris. Odlučila sam si za rođendan napraviti potpuno zdravu torticu, bez laktoze, rafiniranog bijelog šećera i glutena. Rezultat je genijalan! Krema je od indijskih … Nastavi čitati

Čokoladna jaja

Ono što je u mojem djetinjstvu, ma koga ja zavaravam, sve do nedavno činilo uskršnje veselje bila su čokoladna jaja. Uh što sam ih mogla puno pojesti. Najdraža od svih bila su mi ona s bijelim punjenjem, još ako su … Nastavi čitati

Začinjena i zapečena cvjetača

Sama sebe iznenadim kada napišem cvjetača jer kod mene u obitelji se oduvijek govorilo karfiol ili pak kaul. No ipak cvjetača zvuči sofisticiranije, zar ne? 🙂

Photo 21-03-2017, 11 42 51

Bio to karfiol ili pak cvjetača u ovom receptu on/ona igra glavnu ulogu. Ova vrlo jednostavna priprema iziskuje tek 10-ak minuta vašeg vremena (+ ostatak za odmaranje dok se peče cvjetača). Odlično se uklapa kao prilog ali i kao centralna točka jela u kojemu mu pridodajemo priloge poput riže, kao u ovom receptu. Iako je ovo vrlo lagani obrok ipak će vas zasititi.

Photo 21-03-2017, 11 43 53

RECEPT

Sastojci:

  • jedna glavica cvjetače
  • 1 žličica đumbira u prahu
  • 1 žličica kurkume u prahu
  • 1 žličica garam masale (mješavina začina)
  • sol, papar (prema vlastitom guštu, no slobodno mrvicu više posolite)
  • maslinovo ulje
  • 1 žlica sjemenki sezama
  • 1/2 šalice smeđe basmati riže
  • 3/4 šalice vode
  • 1/2 šalice graška

Priprema:

  1. Zagrijati pećnicu na 230 stupnjeva te pripremiti kalup za pečenje (premazati ga uljem ili obložiti papirom za pečenje).
  2. Cvjetaču oprati i pažljivo odvojiti listove od centralnog dijela. Listove sačuvati za temeljac ili neko drugo jelo.
  3. Glavicu okrenuti tako da je stabljika dolje. Oštrim nožem pažljivo razrezati po sredini glavice. Od svake polovice napraviti što više debljih ploški cvjetače (cca. 1 cm debljine).
  4. Poslagati ploške cvjetače na pripremljeni kalup.
  5. U posudicu staviti sve začine (sol i papar po vašem ukusu) te dodati 4 žlice ulja. Dobro promiješati te premazati ploške cvjetače s obje strane. Dodati još ulja po potrebi. Posipati sjemenkama sezama.
  6. Staviti peći u pećnicu te nakon 10-15 minuta pažljivo preokrenuti ploške na drugu stranu i vratiti u pećnicu još 10 minuta. Cvjetača mora biti mekana iznutra a lagano zapečena izvana.
  7. Rižu dobro oprati te kuhati u vodi. Prvo pustiti da voda zakuha zatim posoliti i poklopiti te kuhati s poklopcem još 30-ak minuta (odnosno sve dok riža ne upije tekućinu). Koristila sam zaleđeni grašak stoga sam zadnjih 5 minuta ubacila grašak te poklopila i pustila da se zajedno ukuhaju.
  8. Za umak sam pomiješala 2 žlice jogurta, 1 žličicu tahinija, 1/2 žličice senfa te malo vode, soli i papra.

Photo 21-03-2017, 11 42 26

U slast! 🙂

Puding od prosa i kokosa

Ovaj recept nastao je potpuno neplanirano. Krenula sam pripremati čokoladni puding od prosa (recept se već nalazi na bogu) i odlučila zamijeniti kakao s kokosovim maslacem. Rezultat – genijalno! Ako me pratite od početka znat ćete da sam velika obožavateljica … Nastavi čitati

Sirove kikiriki pločice

Treba li vam zdravi snack, nešto za energiju nakon fizičke aktivnosti ili nešto za primiriti napadaj potrebe za slatkim što će vas ujedno i zasititi? Ove pločice idealne su za utaženje navedenih potreba. Sastoje se od svega nekoliko sastojaka i … Nastavi čitati

Jednostavna Chana Masala

Indijska kuhinja mi je jedna od omiljenijih zbog punoće okusa i brojnih začina. Chana Masala je jedno od popularnijih vegetarijanskih indijskih jela. Jede se u gotovo svim prilikama, bilo svakodnevno ili tijekom posebnih događaja.  Chana Masala u prijevodu znači slanutak … Nastavi čitati

Mousse od avokada u čokoladnim košaricama

Obilježavali li Valentinovo ili ne, ove čokoladne košarice punjene mousseom od avokada zasigurno će vas razveseliti bilo da ih radite sebi samima ili nekoj posebnoj osobi bilo kada i bilo gdje 🙂 . Čokolada je afrodizijak i kao takva trebala … Nastavi čitati