ABOUT

Dobrodošli na “Foodoris” blog 🙂

Dvoumila sam se, ma čak i troumila, trebam li pisati blog?, trebam li pretočiti vlastite stavove i misli na ovaj internetski papir?, jesam li dovoljno educirana u području na koje se fokusiram? tko će me pratiti? zašto? toliko je blogova da me nitko neće niti čitati.. Sve su to misli i propitkivanja koja su se motala mojim, kako ga volim zvati, “majmunskim mozgom”, prije nego sam se odlučila na ovaj korak. Zašto je prevagnula ona uzrečica “nemaš što izgubiti”? Možda zato što se moja ljubav prema pripremanju hrane nalazi u stanju snažne želje da izrazim ono što se kemija u mojoj kuhinji, a što često bude vrlo uspješno. Naravno ima tu i fijaska, ipak sam kuhar amater sa snažnom željom za učenjem 🙂 Isto tako, želim prikazati/dokazati/približiti snagu i moć hrane kao saveznika za zdravi život.

Moja filozofija

Moja filozofija slijedi filozofiju Hipokrata koji je davnih dana ustanovio kako je hrana lijek izrekavši poznatu premisu “Neka tvoja hrana bude tvoj lijek, a tvoj lijek neka bude tvoja hrana”. No, smatram kako ova premisa nije jedina ideja kojom se trebamo voditi. Na nju bih nadodala kako su užitak, društvenost i identitet, uz zdravlje, bitni segmenti koje (pre)hrana sadrži (ovdje se vidi očiti utjecaj mog fakultetskog obrazovanja na promišljanje).

Cilj ovoga bloga je približiti zdrave namirnice, zdravu (pre)hranu i zdravi način života oko kojeg se stvorio bauk i u potpunosti se krivo interpretira. Zdravo NE znači dijeta, zdravo NE znači gladovanje, zdravo NE znači da ništa ne jedem ili jedem samo povrće i voće. Zdravo je sve PRIRODNO! Zdravo je promišljanje onoga što radimo svome tijelu, a naposlijetku i umu. Kroz blog se neću previše fokusirati na nutrijente već na užitak koji nam nosi određena namirnica. Hranu treba gledati kao cjelinu, kao skup navedenih segmenata koji se neprestano isprepliću.

I think we need to take back our language. I want to call my organic carrots “carrots” and let (other farmers) call theirs a chemical carrot. And they can list all of the ingredients that they used instead of me having to be certified. The burden is on us to prove something. Let them prove that they used only 30 chemicals instead of 50 to produce an apple. – Mary Jane Butters, organic farmer

Odakle stav da hrana može biti lijek?

Iako sam oduvijek bila u sportski tip, hranila sam se vrlo nezdravo. Rečenica moga djetinjstva bila je “ima li što slatko?” i to na svakodnevnoj bazi. Nenormalne količine slatkoga završile su u mojim bucmastim obrazima kroz odrastanje. Ta gorljiva potreba za slatkim razvila je već postojeći interes za pripremu raznih kolača od malih nogu. Ne sjećam se svog prvog kulinarskog izleta, no mogu reći kako je to bilo zaista jaaako rano. Ljubav prema kuhanju naslijedila sam od svoje bake, none i ponajviše od svoga tate. Imala sam tu sreću što sam odrasla u pravoj mediteranskoj obitelji, što znači puno ribljeg na meniju, puno maslinovog ulja, češnjaka, peršina – gdje ćeš više zdravije 🙂 i uz sve to, većinom domaće povrće (zahvaljujući vrtu kojeg i danas koristim za sadnju voća i povrća).

Uz svu tu potencijalno zdravu prehranu, moja debeljuškasta ručica uvijek se domogla slatkih užitaka. Sjećam se, kada nisam imala slatkoga u kući jela sam šećer na žlicu, kruh sa šećerom, jogurt sa šećerom, limun sa šećerom, jagode sa šećerom (zbog toga bi se u ošamarala retrospektivno).  Šećer i ja bili smo u neraskidivoj vezi dok smo povrće i ja bili žestoki suparnici. Sve dok nisam došla u malo odraslije godine (točnije tijekom studiranja), kada sam rekla dosta! Moj trud u vježbanju, iako sam zaista uvijek uživala vježbajući, nikada nije urađao plodom, a moje zdravlje krenulo je tonuti. U isto vrijeme, moja mama je dobivala loše zdravstvene dijagnoze (neopisivu želju prema slatkome naslijedila sam od nje), te se okrenula “alternativnijem” pristupu u liječenju kroz hranu. Vidjevši njezine pozitivne pomake i upoznavajući se s namirnicama koje donosi doma, i ja sam odlučila krenuti tim putem. Unatoč tome slatke strasti ostavile su duboke posljedice na moj organizam. I dalje se borim s ostacima “trovanja” te sam ovaj blog pokrenula kao dodatni poticaj percipiranja hrane prirodnim, lijekovitim i kulturnim užitkom. Uz ovaj blog, nadam se da će se proces zvan “odvikavanje” i čišćenje od nezdravih žudnji privesti kraju i pritom osvijetliti i drugima put prirodnog 🙂

UPOZORENJE 🙂

Blogom ne promoviram niti jedan tip prehrane, već upućujem na promišljanje o onome što jedemo i kako jedemo. Promoviram zdraviji pristup prehrani i pokušavam približiti povrće, voće, žitarice i tzv. “super hranu” (superfood) koja je prirodna, nerafinirana, cjelovita i koja njeguje naša tijela, no s kojom treba vrlo oprezno. Također želim pokazati koliko takva (pre)hrana može biti ukusna i ponuditi jednostavna rješenja za nedostatak vremena pri pripremi obroka. Ovaj blog neće biti samo kulinarski blog, blog recepata. On će prvenstveno obuhvaćati širi kontekst hrane (kroz prirodne namirnice) i prehrane (kroz kulturu). Također želim istaknuti kako se ne zamaram koliko porcija ima nutritivnih svojstava (proteina, ugljikohidrata, vitamina itd.). Pokušavam jesti prirodno ( što je više moguće, domaće povrće i voće), cjelovito i sezonski.

Eat smart, be smart!

 

Oglasi

2 thoughts on “ABOUT

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s