Kolačići od prosa i tofua + pečena cikla s timijanom

Kako često odlučim skuhati ono što imam kod kuće, bez planiranja, odlučila sam iskombinirati divnu ciklu koju sam imala kod kuće s češnjakom, lukom i začinima, parenu brokulu, jer nikad dosta zelenog povrća, te kolačiće od prosa, tofua i mrkve. Dodala sam tofu čisto zbog proteinskog udjela no to nije nužno.

Photo 13-07-2017, 13 05 41

O prosu neću puno pričati jer već i vrapci na grani znaju koliko ga često koristim i volim njegovu prilagodljivost gotovo svakoj zamisli. Ovaj put odlučila sam proso koristiti u slanoj varijanti – kolačići / kroketi / polpete. Proso odlično povezuje stoga nije potrebno koristiti apsolutno nikakve “povezivače” poput jaja, zamjene za jaja, brašna ili škroba. Samo proso. Dodaci su tu zbog okusa i nutritivnog pojačanja stoga možete ubaciti što god poželite a možete i izbaciti tofu. Ono što preporučujem je korištenje podosta začina jer je proso vrlo neutralnog okusa odnosno podosta bljutavo.

Photo 13-07-2017, 13 07 55

Da ste me ponudili ciklom, u bilo kojem obliku, prije 10-ak godina, s gnušanjem bi vas odbila, čak bi mi se i želudac lagano dignuo. Takva je bila moja “veza” s ciklom – potpuno neprijateljska. Danas, ciklu obožavam u apsolutno svakom obliku, posebice kuhanu na salatu. Pečena s timijanom, češnjakom i crvenim lukom još je jedan moj omiljeni način pripreme cikle koji često prakticiram. Apsolutno jednostavno je za pripremiti no treba nešto više vremena.

RECEPT ZA KOLAČIĆE OD PROSA

Sastojci:

  • 1 šalica kuhanog prosa
  • 1 mrkva naribana na sitno
  • 100 g dimljenog tofua naribanog na sitno
  • 1/2 luka nasjeckanog na kockice
  • 2 češnja češnjaka sitno nasjeckana
  • 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • sol, papar, čili – količina po ukusu

Priprema:

  1. Pomiješati vilicom ili rukom sve sastojke da se povežu.
  2. Vaditi po 1 žlicu smjese i oblikovati u oblik koji želite. Ja sam vadila s mjernom šalicom 1/4 te utisnula u šalicu i potom preokrenula naopako na kalup za pečenje.
  3. U nauljeni ili obloženi kalup papirom za pečenje staviti oblike te premazati maslinovim uljem.
  4. Staviti peći u zagrijanu pećnicu na 190 stupnjeva cca 20 minuta (ovisno o veličini kolačića), sve dok kolačići ne dobiju tvrdu koricu.

RECEPT ZA PEČENU CIKLU

Sastojci:

  • cikla
  • crveni luk
  • češnjak
  • timijan
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • sol, papar

Priprema:

  1. Ciklu oguliti i narezati na kriške istih debljina.
  2. U kalup za pečenje (obložen papirom za pečenje) staviti ciklu, luk narezan na deblje trake, neoguljeni češnjak te timijan, sol, papar i maslinovo ulje.
  3. Sve dobro promiješati rukama kako bi začini i ulje prekrili ciklu, luk i češnjak.
  4. Prekriti folijom (probati skroz zatvoriti kalup) te peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva cca sat vremena – sve dok cikla ne omekša.
  5. Zadnjih 20 minuta maknuti foliju i pustiti da se cikla zapeče.

Photo 13-07-2017, 13 10 29

Photo 13-07-2017, 13 08 15

U slast! 🙂

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s