Brownie s tikvicama i kokosom + krema od prosa

Tikvice i proso su namirnice koje se zbilja mogu u apsolutno sve staviti bez da promijene okus , slastica npr., a donose tako divne teksture. Tikvice svojom vlagom služe kao povezivač i zamjena za jaja u biskvitima, kolačima i npr. ovom brownieju dok sam od prosa odlučila napraviti kremu (eng. frosting) za brownie kako bi mu dala kontra, kremastu, teksturu.

Photo 06-07-2017, 09 32 01

Tikvice kamuflirane u brownie sam već radila (recept možete pogledati OVDJE) no ovaj put sam se odlučila za varijantu bez glutena.

Photo 06-07-2017, 09 40 43

RECEPT

Sastojci:

  • 1 veća tikvica (cca. 2 šalice tikvice narezane na kockice = 300 g )
  • 1/2 šalice integralnog rižinog brašna
  • 1/2 šalice kaka u prahu
  • 3/4 šalice maslaca od kokosa (maslac, ne ulje!)
  • 1/4 šalice ekstra djevičanskog kokosovog ulja
  • 1/3 šalice mlijeka od kokosa (ili nekog drugog biljnog mlijeka)
  • 1 žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 1 žličica vanilije u prahu (ili sjemenke iz jedne mahune)
  • 1/3 šalice tamnih čokoladnih kapljica (ili tamna čokolada narezana na komadiće)

Priprema:

  1. Zagrijati pećnicu na 170 stupnjeva.
  2. Tikvice narezati na pola, po dužini, te izvaditi središnji dio (sjemenke). Narezati na kockice i staviti u multipraktik.
  3. Dodati sve preostale sastojke osim čokoladnih kapljica i miksati nekoliko minuta (dok ne dobijete kremastu smjesu nalik onoj za američke palačinke).
  4. Ako je smjesa previše gusta, a to ćete vidjeti ako se smjesa vrti zajedno s oštricom, dodati još mlijeka.
  5. Smjesi dodati čokoladne kapljice  te kuhačom promiješati da se ravnomjerno rasporede po smjesi.
  6. Smjesu uliti u kalup (obložen papirom za pečenje) i staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu 30-35 minuta (sve dok čačkalica ne izađe suha). Pripazite da ne prepečete brownie, na dodir mora biti mekan poput biskvita.
  7. Pustiti kolač da se skroz ohladi u kalupu te ga preliti kremom od prosa i posipati zrnima kakaa (opcionalno).
  8. Staviti kolač u hladnjak na 30ak minuta – sve dok se krema ne stisne. Kolač držati u hladnjaku te pojesti kroz 3 dana.

Photo 05-07-2017, 13 49 05.jpg

KREMA OD PROSA

Sastojci:

  • 1 šalica skuhanog prosa (proso skuhajte s nešto više vode no inače, dakle mora nalikovati kaši*).
  • 3/4 šalice biljnog mlijeka (najbolje gustog kokosovog)
  • 2 žlice maslaca od kokosa (maslac, ne ulje!)
  • 1/2 žličice vanilije u prahu
  • 1 žlica rižinog slada (može i više/manje ovisno o guštu)

*Proso se inače kuha na način da se dobro opere te se stavi kuhati s vodom omjer 2:1 u korist vode. Pustiti da zavrije te smanjiti vatru na lagano i pustiti da se kuha u polu poklopljenoj posudi. Za ovaj recept dodajte pola šalice vode više jer trebate dobiti kašasti proso.

Priprema:

  1. Sve sastojke staviti u blender i miksati sve dok ne dobijete gustu kremu bez ikakvih grudica.
  2. Ako nakon 3-4 minuta miksanja i dalje postoje grudice onda proso nije dovoljno dobro skuhan ili treba dodati još malo mlijeka.
  3. Kremu preliti preko kolača i pustiti da se ohladi u hladnjaku.

Photo 06-07-2017, 09 40 04

U slast! 🙂

 

 

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s