Pečene marelice s kremom od kokosa

Ovo je jedan od najjednostavnijih recepata za desert, koji daje toliko jasne okuse marelice, vanilije i tonke, gotov u svega 20 minuta.

Photo 22-06-2017, 15 23 38

Pitate se što je tonka? Tonka je tropski, južnoamerički začin koji ima specifičnu aromu i mirise poput mješavine voćnih i pikantnih aroma. Često se koristi kao zamjena za vaniliju, klinčić cimet, badem i šafran u jednom. U Hrvatskoj tonka je često nepoznanica dok se primjerice u francuskoj i talijanskoj kuhinji ona se češće koristi. Mahuna se riba poput muškatnog oraščića te se dodaje u slatka i slana jela. Ako nemate tonku pri ruci ili je niste u prilici nabaviti, slobodno je zamijenite s muškatnim oraščićem, cimetom i vanilijom.

6a00d83451fa5069e201287564c896970c-800wi

izvor: theperfectpantry.com

Kada birate marelice za ovaj desert, bilo bi poželjno da su mekane, sočne i zrele. Što su marelice zrelije to će njihova slatkoća više doći do izražaja i manje se šećera upotrebljava. Koristila sam šećer kokosovog cvijeta za pojačanu slatkoću i ekstra djevičansko kokosovo ulje za podmazivanje.

Photo 22-06-2017, 15 25 26

Hladna krema od kokosa dodatni je touch pečenim marelicama no nije ju nužno napraviti. Radi se od svega 3 sastojaka (kreme od kokosa – iz konzerve se izvadi samo krema dok se voda sačuva za smoothie i sl; vanilije i malo rižinog slada). Sve se zajedno dobro izmiksa, stavi u posudu, prekrije plastičnom folijom (po površini kreme) te stavi u zamrzivač na cca. sat vremena.

Photo 22-06-2017, 15 26 36

RECEPT

Sastojci:

  • 12-ak zrelih marelica (količina marelica ovisi o veličini tepsije koju koristite. Bitno je poslagati ih jedne do druge te time popuniti kalup)
  • 2 žlice kokosovog šećera
  • 1/2 žličice bourbon vanilije u prahu (može i sjemenke mahune vanilije)
  • 1/2 žličice naribane tonke
  • prstohvat soli
  • 2 žlice ekstra djevičanskog kokosovog ulja

Priprema:

  1. Marelice oprati i posušiti. Zarezati ih po sredini na pola te otkoštiti.
  2. U posudu staviti šećer, vaniliju, tonku, sol te 1 + 1/2 žlice ekstra djevičanskog kokosovog ulja. Dobro promiješati.
  3. U posudu sa šećerom, začinima i uljem staviti polovice marelica te pažljivo utrljati smjesu u marelice. Možete i direktno poslagati marelice u kalup te ih preliti s mješavinom šećera i začina.
  4. Kalup nauljiti (s ostatkom ulja) te poslagati marelice jednu do druge (unutarnja strana prema gore).
  5. Staviti peći u zagrijanu pećnicu na 190 stupnjeva cca. 15-20 minuta (ovisno o veličini/debljini marelica). Marelice su gotove kada su skroz omekšale i pustile svoj sok no i dalje su zadržale svoj oblik.
  6. Možete servirati tople s hladnom kremom od kokosa ili kupovnim sladoledom ili ih jesti hladne.

Photo 22-06-2017, 15 24 28

U slast! 🙂

 

 

 

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s