Začinjena i zapečena cvjetača

Sama sebe iznenadim kada napišem cvjetača jer kod mene u obitelji se oduvijek govorilo karfiol ili pak kaul. No ipak cvjetača zvuči sofisticiranije, zar ne? 🙂

Photo 21-03-2017, 11 42 51

Bio to karfiol ili pak cvjetača u ovom receptu on/ona igra glavnu ulogu. Ova vrlo jednostavna priprema iziskuje tek 10-ak minuta vašeg vremena (+ ostatak za odmaranje dok se peče cvjetača). Odlično se uklapa kao prilog ali i kao centralna točka jela u kojemu mu pridodajemo priloge poput riže, kao u ovom receptu. Iako je ovo vrlo lagani obrok ipak će vas zasititi.

Photo 21-03-2017, 11 43 53

RECEPT

Sastojci:

  • jedna glavica cvjetače
  • 1 žličica đumbira u prahu
  • 1 žličica kurkume u prahu
  • 1 žličica garam masale (mješavina začina)
  • sol, papar (prema vlastitom guštu, no slobodno mrvicu više posolite)
  • maslinovo ulje
  • 1 žlica sjemenki sezama
  • 1/2 šalice smeđe basmati riže
  • 3/4 šalice vode
  • 1/2 šalice graška

Priprema:

  1. Zagrijati pećnicu na 230 stupnjeva te pripremiti kalup za pečenje (premazati ga uljem ili obložiti papirom za pečenje).
  2. Cvjetaču oprati i pažljivo odvojiti listove od centralnog dijela. Listove sačuvati za temeljac ili neko drugo jelo.
  3. Glavicu okrenuti tako da je stabljika dolje. Oštrim nožem pažljivo razrezati po sredini glavice. Od svake polovice napraviti što više debljih ploški cvjetače (cca. 1 cm debljine).
  4. Poslagati ploške cvjetače na pripremljeni kalup.
  5. U posudicu staviti sve začine (sol i papar po vašem ukusu) te dodati 4 žlice ulja. Dobro promiješati te premazati ploške cvjetače s obje strane. Dodati još ulja po potrebi. Posipati sjemenkama sezama.
  6. Staviti peći u pećnicu te nakon 10-15 minuta pažljivo preokrenuti ploške na drugu stranu i vratiti u pećnicu još 10 minuta. Cvjetača mora biti mekana iznutra a lagano zapečena izvana.
  7. Rižu dobro oprati te kuhati u vodi. Prvo pustiti da voda zakuha zatim posoliti i poklopiti te kuhati s poklopcem još 30-ak minuta (odnosno sve dok riža ne upije tekućinu). Koristila sam zaleđeni grašak stoga sam zadnjih 5 minuta ubacila grašak te poklopila i pustila da se zajedno ukuhaju.
  8. Za umak sam pomiješala 2 žlice jogurta, 1 žličicu tahinija, 1/2 žličice senfa te malo vode, soli i papra.

Photo 21-03-2017, 11 42 26

U slast! 🙂

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s