Pizza od batata + kečap od cikle

O podlozi za pizzu od karfiola već i ptice na grani znaju no “tijesto” za pizzu od batata novost je u svijetu eksperimentiranja s cjelovitom i prirodnom hranom. Vrlo se jednostavno priprema i iznimno je ukusno, osobno mi je puno ukusnije od karfiol tijesta. No, morate se pripremiti na slatkasti okus kojega batat ima.

Naravno, ništa ne može zamijeniti ono pravo tijesto za pizzu, ali i ovo je odlična, zdrava promjena koju treba probati 🙂

pizza-batat1

Kao dodatak pizzi napravila sam “kečap” od cikle (recept na dnu stranice) te posipala kupovnim veganskim sirom (tip mozzarella). Dodala sam kuhane prokulice i mladu blitvu. Vrlo neobične kombinacije za na pizzu, ali ovo je sve samo ne obična pizza 😉 Vi naravno možete koristiti što god vam srce poželi no nemojte pretrpavati pizzu jer ovo nije uobičajeno tijesto koje podnosi višak tekućine.

RECEPT

PODLOGA OD BATATA

Sastojci:

  • 3/4 šalice zobenih pahuljica
  • 1 veći batat
  • 1 žličica mljevenog lana + 3 žlice vode
  • prstohvat soli

Priprema:

*zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva*

  1. Pripremiti laneno jaje (pomiješati mljeveni lan s vodom).
  2. U multipraktik staviti oguljeni i sitno narezani, sirovi, batat te miksati sve dok se batat skroz ne usitni do mrvica.
  3. Dodati preostale sastojke i miksati dok se ne povežu. “Tijesto” bi trebalo biti mokro i povezivati se na pritisak. Ako je previše suho, dodati malo ulja.
  4. Prebaciti smjesu na nauljeni papir za pečenje te mokrim rukama oblikovati krug (ili koji god oblik), cca. 1/2 cm debljine. Bitno je da bude ravnomjerno raspoređena smjesa.
  5. Staviti peći u zagrijanu pećnicu 20- 25 minuta te ako se nakon toga vremena površina lagano stvrdnula, izvaditi tijesto iz pećnice i pustiti nekoliko trenutaka da se ohladi kako bi lakše mogli okrenuti i kako ne bi pucalo.
  6. Pripremiti drugi papir za pečenje i pažljivo (uz pomoć veće daske) okrenuti tijesto na drugi papir te vrlo pažljivo odlijepiti papir za pečenje s donje (sada gornje) strane tijesta.
  7. Vratiti nazad u pećnicu na još 10-ak minuta. Kada je tijesto pečeno izvaditi iz pećnice, nadjenuti omiljenim nadjevom (nemojte pretjerati jer ovdje nije riječ o standardnom tijestu koje može podnijeti puno vlage) i vratiti još 10 minuta u pećnicu.
  8. Servirati možete toplo ali i hladno (ova pizza je vrlo ukusna hladna).

cikla-kecap

KEČAP OD CIKLE

Sastojci:

  • 2 kuhane cikle
  • 1/2 žutog luka
  • 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 žlica šećera od breze
  • 1 žlica tamarija
  • 1 žlica jabučnog octa

Priprema:

  1. Narezati luk na sitno.
  2. U tavu staviti ulje i šećer. Kada se šećer otopio dodati luk.
  3. Na laganoj vatri kuhati luk sve dok ne posmeđi odnosno lagano karamelizira.
  4. Kada se luk karamelizirao dodati kuhanu ciklu narezanu na male kockice. Lagano krčkati nekoliko minuta.
  5. Pred kraj dodati tamari i jabučni ocat te zagasiti vatru.
  6. Prebaciti sve u blender i izblendati dok ne dobijete kremasti kečap. Po potrebi dodati još malo ulja i/ili jabučnog octa i začina (po ukusu).
  7. Topli kečap prebaciti u steriliziranu staklenku i pustiti da se skroz ohladi prije zatvaranja poklopca.

 

pizza-batat

U slast! 🙂

 

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s