Gusta juha od leće i mrkve s kurkumom i đumbirom

Ova jednostavna juha pravi je večernji obrok, međuobrok ili pak predjelo ručku. Gotova je u svega 20-ak minuta i možete začini po svome guštu, teško da ćete pogriješiti. Ja sam koristila sok od đumbira, kurkumu i tamari  uz sol i papar. Nadodala sam preprženi dimljeni tofu, crni sezam, baby blitvu i kombu algu te je učinila pravim uravnoteženim obrokom.

juha1

Pri kuhanju grahorica vrlo je poželjno dodati kombu algu jer ona, osim što obogaćuje jelo mineralima i vitaminima, omekšava mahunarke i čini ih probabljivijima.

juha2

RECEPT

Sastojci:

  • maslinovo ili suncokretovo (hladno prešano) ulje
  • 3 češnja češnjaka
  • pola žutog luka
  • 2 veće mrkve
  • 1/2 šalice crvene leće
  • pola trakice kombu alge (oprati prije)
  • 600 ml temeljca ili vruće vode
  • 1/2 žličice kurkume u prahu
  • 3 cm svježeg đumbira (oguljenog i naribanog)
  • 1 žličica tamarija (pripaziti sa soli ako koristite tamari i obratno)
  • preporuka za serviranje:
    • sjemenke ( crni sezam), svježe zeleno povrće (baby blitva ili peršin), dodatno bjelančevina  (prženi dimljeni tofu narezan na kockice) i kombu alga (kuhana s juhom).

Priprema:

  1. Nasjeckati češnjak, luk i mrkvu na kockice.
  2. U dublju padelu staviti maslinovog ulja (ili nekog drugog pogodnog za kuhanje) i pričekati da se malo zagrije na laganoj vatri. Dodati luk, nakon nekoliko trenutaka i češnjak. Miješati sve dok ne omekšaju luk i češnjak. Posoliti te dodati mrkvu i pomiješati.
  3. Dodati leću, algu te temeljca ili vode. Poklopiti i kuhati 20-25 minuta na laganoj vatri.
  4. Kada su leća i mrkva omekšale izvaditi kombu algu i prebaciti juhu u blender (možete prije skinuti pjenice od kuhanja leće).
  5. Blendati sve dok ne dobijete gustu juhu. Možete prilagoditi gustoću vlastitoj želji dodavajući još vode.
  6. U ovom trenutku dodajte tamari ako ga koristite, 1/2 žličice kurkume i svježe mljevenog papra te sok od đubmira (procijediti rukama naribani đumbir direktno u blender) .
  7. Izblendati i probati te dodati još začina ukoliko nedostaje.
  8. Servirati toplo uz dodatke po želji.

juha3

U slast! 🙂

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s