Mirisni kestenovi muffini sa šljivama

Kada sam prvi put kušala kestenovo brašno ono me zaista zaintrigiralo i zainteresiralo za daljnje testiranje. Osim Castagnaccia (suhi kolač s kestenovim brašnom i suhim voćem te orašidima) i Neccija (palačinke od kestenova brašna) koji se već nalaze na blogu, odlučila sam probati napraviti muffine u božićnom ruhu s ovim specifično slatkastim brašnom koristeći samo njega, kao osnovno i jedino brašno.

kesten-muffin1

U smjesu sam odlučila staviti suhe šljive jer: 1. obožavam ih, 2. pomislila sam da bi se mogle vrhunski slagati s ovim brašnom. I tako bi… Začinila sam s kardamomom i malo burbon vanilije  te zasladila rižinim i datuljinim sladom. Mljac! Muffini su dakle bezglutenski, bez laktoze i bez šećera. Mislim da je vrijeme da prijeđem na recept 😉

kesten-muffin2

RECEPT

Sastojci:

  • 250 g kestenova brašna
  • 1 žličica vanilije u prahu
  • 1 žličica kardamoma u prahu
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • 1 žlica mljevene chie + 3 žlice vode (aka. chia jaje)
  • 4 žlice otopljenog kokosovog ulja
  • 1/4 šalice paste od datulja* (može pire od jabuka umjesto)
  • 1/3 rižinog slada
  • 5-6 suhih šljiva (mekših)

*Pastu od datulja možete kupiti gotovu ili napraviti sami tako da medjool datulje namočite u vreloj vodi 5 minuta, ogulite koricu i izmiksate u blenderu s malo vode (postepeno dodajući vodu po potrebi) dok ne dobijete gušću pastu.

Priprema:

  • Staviti grijati pećnicu na 180 stupnjeva te nauljiti kalupe
  1. Napraviti chia jaje tako da sameljene chia sjemenke pomiješate s vodom te pustite 5-10 minuta da se napravi želatinasta smjesa.
  2. Prosijati brašno u posudu te dodati preostale suhe sastojke. Dobro promiješati.
  3. U drugoj posudi pomiješati otopljeno kokosovo ulje pastu od datulja, rižin slad i chia jaje.
  4. Dodati mokre sastojke u suhe i miješati dok se ne ukomponiraju (nemojte pretjerati s miješanjem).
  5. U smjesu umiješati nasjeckane suhe šljive.
  6. Staviti smjesu u kalupe za muffine (otprilike 2/3 kalupa neka bude napunjeno sa smjesom jer se neće previše dignuti).
  7. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva cca. 20-ak minuta, sve dok čačkalica iz muffina ne izađe čista.
  8. Pustiti da se muffini skroz ohlade te ih  izvaditi iz kalupa. Muffine čuvajte u posudi s hermetičkim poklopcem.

kesten-muffin3

kesten-muffin4

U slast! 🙂

 

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s