Veganske makovnjače

Sretan, ukusan i sunčan Uskrs želim svima koji slave ❤ . S obzirom na to da ovih dana nisam stizala sastaviti recept(e) na blogu za makovnjaču (i pincu :/ ) sada ću to brzinski učiniti dok hvatam malo slobodnog vremena 🙂 Iako je možda kasno za napraviti makovnjaču (barem ovu pečenu) na sam Uskrs no ipak makovnjača je kolač koji se može jesti uvijek! To je bio jedan od mojih omiljenijih kolača dok sam jela sve i svašta. Odlučila sam si omogućiti uživanje u njoj veganizirajući je.

Mislila sam nazvati ovaj post “Last minute makovnjače”, no nažalost ova pečena varijanta nikako nije last minute 🙂 Treba tijestu puno više vremena, dok je sirova gotova u svega 10-ak minuta 🙂

RECEPTI

PEČENA MAKOVNJAČA

Napomena: makovnjača je blago slatka te za veću slatkoću dodati još kokosovog šećera ili drugih prirodnih zaslađivača u nadjev.

Sastojci:

  • 400 g pšeničnog brašna tip 850
  • 1 vrećica kvasca (koristila sam ovaj)
  • 200 ml biljnog mlijeka
  • 80 g kokosovog šećera + 1 žlica za kvasac
  • 80 g biljnog margarina (ovaj)
  • prstohvat soli
  • 1/2 žličice kurkume
  • 400 g mljevenog maka
  • 150 g kokosovog šećera
  • 250 ml biljno mlijeka
  • 1 žlica biljnog margarina
  • 1 žličica vanilije u prahu

Priprema:

  1. Kvasac pomiješati s toplim mlijekom i žličicom šećera. Pustiti na toplom da malo odstoji (10 min)
  2. U prosijano brašno dodati sol, koricu limuna, kurkumu, šećer i smjesu kvasca.
  3. Zatim dodati toplo mlijeko pomiješano s maslacem. Sve zajedno dobro umijesiti u tijesto i mijesiti još nekoliko minuta. Tijesto mora biti mekano i pomalo ljepljivo, no ne i previše mokro.
  4. Prebaciti tijesto u dublju nauljenu posudu i pokriti čistom, mokrom krpom ili nauljenom folijom. Staviti dizati tijesto na toplo mjesto sat vremena.
  5. Dok se tijesto diže napraviti nadjev. U posudu staviti mak, šećer i vaniliju u prahu. Zagrijati mlijeko sve do faze vrenja te ga dodati u posudu s makom skupa sa žličicom margarina. Dobro promiješati i pustiti da odstoji i ohladi se.
  6. Kada se tijesto dignulo, prebaciti ga na pobrašnjenu površinu i podijeliti (ne previše gnjaviti tijesto) na tri jednaka dijela. Kako bi što ravnomjernije makovnjače bile, vagala sam tijesta.
  7.  Svako tijesto ravnomjerno razvaljati u dužinu tepsije tvoreći pravokutnik. Tijesto ne smije biti niti predebelo, niti pretanko (cca. 1 cm debelo). Na tijesto namazati trećinu nadjeva. U ovoj fazi možete dodati i suho voće no ne pretjerujte kako se ne bi tijesto raspadalo.
  8. Svaku zarolanu makovnjaču prebaciti u nauljeni kalup (možete i staviti papir za pečenje, no svejedno nauljite strane kalupa) i pustite malo razmaka među njima.
  9. Pustite dizati još neko vrijeme pokrivene makovnjače u tepsiji, također na toplo mjesto.
  10. U zagrijanu pećnicu na 170 stupnjeva staviti peći makovnjače otprilike 45 minuta. Obavezno provjeravajte kako se odvija pečenje te ako makovnjače prebrzo dobivaju zlatnu boju morate ih pokriti papirom za pečenje ili folijom, no pred kraj pečenja skinite foliju i namažite uljem ili margarinom (ja sam koristila miks margarina i maslinova ulja).
  11. Pečene makovnjače pustite da se skroz ohlade te ih režite na pola i pakirajte u foliju kako se ne bi sušile.

veganska makovnjača

SIROVA MAKOVNJAČA

Sastojci:

  • 300 g indijskih oraščića
  • 3 žlice agavinog sirupa
  • 1 žlica kokosovog ulja
  • 1/2 žličice cimeta
  • 250 g mljevenog maka
  • 50 g mljevenog rogača
  • korica jedne naranče
  • 100 g kokosovog šećera
  • 2 žlice kokosovog ulja
  • 100 ml biljnog mlijeka
  • 1 žličica vanilije u prahu

Priprema:

  1. U multipraktik staviti indijske oraščiće i samljeti u brašno. Dodati agavin sirup, kokosovo ulje i cimet te miksati dok se smjesa ne počne lijepiti i pretvarati u kuglu.
  2. Pomiješati mak, rogač, koricu naranče, kokosov šećer, kokosovo ulje (topljeno), biljno mlijeko (sobne temperature) i vaniliju u prahu te pustiti da odstoji 10 minuta. Ako je smjesa nakon 10 minuta pregusta dodati još mlijeka, ako je prerijetka dodati još maka ili rogača.
  3. Na komad papira za pečenje (koji je pritom i lagano nauljen) prebaciti “tijesto” od indijskih oraščića. Rukama ravnomjerno rasporediti tijesto čineći pravokutnik. Tijesto ne smije biti niti pretanko jer će pucati niti predebelo jer će se rolada teško motati. Ovdje ćete potrošiti malo više vremena jer je to trenutak kada treba biti pažljiv.
  4. Kada ste napravili pravokutnik jednake debljine na svim mjestima, prebacite smjesu maka i rogača i pažljivo nanesite na cijelu površinu ravnomjerno.
  5. Uz pomoć papira za pečenje podignite jedan dio podloge i krenite motati roladu vrlo pažljivo i pri svakom okretaju dobro stisnuti (kako se radi i sushi).
  6. Zarolanu roladu zamotati u papir za pečenje koji ste koristili kao pomoć i staviti na 20 minuta u zamrzivač. Zatim prebaciti u hladnjak i držati sve do serviranja.

sirova makovnjača

Nadam se da recepti ne zvuče previše komplicirano te da ćete ih isprobati jer su odlični. Naročito ova sirova roladica mmmm, rogač i mak ❤ Ovo nije uskršnji recept, ovo je samo ideja kako se gotovo svaka slastica može “preoblikovati” prema vašem načinu prehrane te kako je uvijek moguće fino jesti 🙂

makovnjače

Dobar tek i u slast! 🙂

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s