Castagnaccio – kolač od kestena

Vrlo često odlazim na izlet do Italije i svaki put me iznova oduševi ponuda hrane koju njihovi dućani imaju. Ovaj put sam se nakrcala brašnima i između ostalog odlučila isprobati brašno od kestena. Htjela sam napraviti tradicionalni talijanski desert s kestenom  znajući da su oni maheri s kestenovim brašnom te da ću sigurno nešto pronaći. Guglajući sam naišla na vrlo jednostavni recept za Castagnaccio koji je “prirodno” veganski i uključuje brašno od kestena. Bingo!

castagnaccio

Castagnaccio je talijanski tradicionalni kolač od kestenovog brašna kojeg nisam trebala prilagođavati odnosno pretvarati ga u veganski i bez šećera kada on to već i je. Radi se od kestenovog brašna, suhog voća, orašastih plodova, ružmarina i maslinovog ulja što ga čini bezglutensko – veganskim rustikalnim užitkom. Sve su to lokalne namirnice talijanske toskanske pokrajine koje govore u prilog da je tradicionalna hrana (najčešće) zdrava, od lokalnih namirnica i sezonska. Upravo ovo posljednje, sezonsko, još je jedna karakteristika ovog kolača koji se jede u jesen. Nisam se dala smesti te sam ga napravila na pragu proljeća 🙂 Odličnog je okusa i zbilja se može jesti samostalno, kao slatki kolač ali i uz slana jela zato što je vrlo suptilne slatkoće. U tradicionalnom obliku kolač se jede uz rikotu, med od kestena ili prošek.  Nježni slatki okus kolaču daje suho voće, a tekstura mu je vrlo gusta.

castagnaccio1

Kada sam ga radila bila sam pomalo skeptična na ubacivanje ružmarina u kolač, no pokazao se kao zbilja puni pogodak. Iako je u originalu kolač s pinjolima i grožđicama ja sam stavila bademe, suhe šljive i smokve. Začinila sam ga s koricom limuna i klementine (koje me neodoljivo podsjećaju mirisom na zimske praznike u Italiji). Genijalno. Svaka od pokrajina u kojima se kolač priprema ima svoju varijantu i naziv stoga se slobodno možete poigrati sastojcima 🙂

castagnaccio2

Osim kestenovog brašna koristila sam i malo prosenog te mljevenog rogača. Mislim da nisam pogriješila 🙂 Rogač i kesten se vole ❤

Recept:

  • 400 g brašna od kestena
  • 50 g mljevenog rogača
  • 50 g brašna od prosa
  • 60 g suhih šljiva
  • 60 g suhih smokava
  • šaka badema
  • korica klementine
  • korica limuna
  • prstohvat soli
  • 800 ml vode
  • 50 g listića badema
  • grančica ružmarina
  • maslinovo ulje

Upaliti pećnicu na 180 stupnjeva.

  1. U toplu vodu staviti namakati suho voće 10 minuta.
  2. U veću posudu prosijati brašno kestena, mljeveni rogač te brašno od prosa.
  3. Ocijediti suho voće i nasjeckati bademe.
  4. U posudu s brašnima dodati sol, suho voće i bademe te korice limuna i klementine. Promiješati.
  5. Postepeno dodavati vodu i miješati sve dok nestanu grudice te smjesa postane poput one za palačinke.
  6. U okrugli kalup staviti papir za pečenje (ili jako dobro nauljiti) i prebaciti smjesu. Posuti listićima badema, ružmarinom te pokapati maslinovim uljem.
  7. Staviti peći u zagrijanu pećnicu otprilike 40 minuta. Kolač je gotov kada je očvrsnuo te je dobio hrskavu koricu izvana dok je unutra mekan (no ne ostavlja traga na čačkalici).
  8. Pričekaj da se 10-ak minuta hladi u kalupu zatim ga izvadi. Meni osobno je bolji kada se jede topli no isto tako može se jesti i još nekoliko dana nakon pripreme.

Okus kestenovog brašna i rogača su se zaista odlično sljubili u ovom kolaču. Ružmarin daje poseban šmek, bademi hrskavost a voće slatkoću. Mislim da bi kolač bilo idealno jesti uz kokosov šlag ili veganski jogurt (za vegan varijantu) ili uz rikotu, svježi sir ili posni sir za klasičnu varijantu.

castagnaccio4

U slast 🙂

 

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s