Jaffa kolačići

Oduvijek sam obožavala spoj naranče i čokolade, stoga ne čudi da sam bila pravi ljubitelj jaffa cakes-a. S obzirom na moj način prehrane, davno sam ih “izbacila”. U nekoliko navrata na TV-u, zadnjih nekoliko dana, vidjela sam reklamu za moje ljubljene jaffa cakes-e i podsvijest mi je proradila u obliku ideje za pripremom veganske, zdravije verzije istoimenog kolačića. Doba je naranči + trebam potrošiti agar agar + zašto ne bi postojala zdrava inačica mojih voljenih kolačića?! = gotovo odmah realizirana ideja u ukusne, mekane i sočne, domaće jaffa kolačiće.

jc0

Treba iskoristiti sezonu naranči + malo ojačati ruke

Jedini problem predstavljao mi je kalup i zapravo sam najviše vremena provela razmišljajući što mi je najbolje koristiti kako bi dobila jednake krugove (i za biksivt i za želatinu). Odlučila sam iskoristiti papirnate kalupe za muffine u koje sam stavljala smjesu za biskvit, dok sam želatinu stavljala u kalupe za muffine (koristila sam i limene i silikonske). Drugi put kada budem radila kolačiće probat ću na papir za pečenje, uz pomoć vrećice za ukrašavanje, ocrtavati krugove. Zašto? Zato što je smjesa u kalupu bila previše stisnuta i podosta se digla što je rezultiralo debljim biskvitom nego li sam zamislila. Ne brini, okus je i dalje mmmmljaci 😉

jc

RECEPT (cca. 15 kolačića)

Za biskvit:

  • 1 + 1/2 šalice brašna (koristila sam – KLIK pa ćeš saznati koje*)
  • 1 žlica mljevenih, zlatnih lanenih sjemenki
  • 2 žličice praška za pecivo (bez aluminija)
  • prstohvat soli
  • 1/2 šalice biljnog mlijeka (koristila sam zobeno)
  • 3/4 šalice agavinog sirupa
  • 1 + 1/2 žlice ulja (koristila sam sezamovo, no možeš i neko drugo, slabijeg okusa)

*vjerujem da bi proseno brašno bila odlična zamjena za glutensko.

Pomiješati suhe sastojke. U drugu posudu dobro promiješati mokre sastojke. Polako dodati mokre sastojke u suhe neprestano miješajući. Električnim mikserom miksati minutu, dvije dok se sastojci dobro ne povežu i smjesa postane gusta ali opet i tekuća (onako, puževim koracima se kreće), bez grudica.

Nauljiti kalupe i staviti po dvije žlice smjese u svaki kalup. Dobro poravnati i staviti peći u zagrijanu pećnicu na 170 stupnjeva, otprilike 15-ak minuta (sve dok čačkalica ne izađe suha, a gornji sloj biskvita počinje dobivati zlatastu boju).

Izvaditi kalupe iz pećnice i pustiti da se malo ohladi. Kada se biskvit počeo hladiti, pažljivo ga izvadi iz kalupa (ili skini s papira za pečenje ako ne koristiš kalupe) i posloži na rešetku. Ako je biskvit predebeo možeš ga dlanom pažljivo stisnuti s obje strane da se smanji. Pusti da se skroz ohladi.

jc7.jpg

Za želatinu od naranče:

  • 1 + 1/4 šalice cijeđenog soka od naranče
  • 2 žlice agavinog sirupa ( dodaj više ako naranče nisu dovoljno slatke)
  • 1/2 žlice agar agar praha

U lončić stavi kuhati sve sastojke koje ćeš dobro promiješati. Obavezno procijedi sok kroz gusto cijedilo kako ne bi bilo zalutalih komada. Kada je smjesa zakuhala smanji plamen i neprestano miješaj sve dok se ne zgusne (cca 10ak minuta). Pusti da se malo ohladi i prebaci u kalupe. Ako ti je lakše i nemaš kalupe, možeš pustiti u posudi i kasnije vaditi po jednu, dvije žličice želatine na biskvit (ja sam htjela da budu savršeno pogođeni omjeri i veličina biskvita i želatine pa sam se potrudila s kalupima 😉 ).

 

jc2

Koristila sam dvije veličine kalupa za želatinu. Iz tog su razloga jedne šire od drugih 🙂

jc3

 

Za čokoladni ganache:

Dvije su opcije:

  1. napraviti svoju čokoladu (kakao maslac + kakao prah + agavin sirup. Recept je na blogu), ili
  2. otopiti tamnu vegansku čokoladu (200 g čokolade)

Slaganje

Biskvit se mora skroz ohladiti. Okreni ga tako da će dolje biti ona strana koja je bila gore prilikom pečenja. Na biskvit pažljivo dodaj želatinu. Zatim otopljenom čokoladom, koja se ohladila, premaži vrh kolačića. Pusti da se ocijedi višak čokolade (zato su na rešetki) i prebaci u hladnjak da se čokolada stisne. Tamo će te čekati sve do trenutka konzumacije 😉

jc5

Moja nestrpljivost da se čokolada stisne rezultirala je neurednim kolačićima :/ 🙂

jc6

Ipak, još malo ih je ostalo 🙂 Očito mojima nije bitan izgled slastica 🙂

Pozdravljam te pišući ovaj post uz šalicu čaja i mljackajući jedan od posljednjih preživjelih primjeraka protagonista ove priče. Ups. nema ga više…

jc8

Oglasi

2 thoughts on “Jaffa kolačići

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s