Tanjur regeneracije

Svim mojim dragim čitateljima i čitateljicama želim sretno, uzbudljivo i uspješno novo razdoblje. Nakon obilnih i učestalih obroka koji uglavnom nisu bili zdravog predznaka, donosim recept za jedan regenerativni tanjur koji sadrži obilje vitamina, minerala, bjelančevina i ugljikohidrata (onih dobrih, bez brige 😉 ). Sada, više no ikada, potrebno nam je da nahranimo organizam i pružimo mu kvalitetno gorivo za čišćenje i pravilan rad.

Tanjur sadrži tri segmenta. Kiseli kupus s dimljenim tofuom, smeđa basmati riža u umaku od  batata i bundeve te kratko kuhani kelj i brokula. Posipala sam rižu nori algom kao dodatak vitamina A, B i C, bjelančevina, kalcija i željeza jelu.

regenerativni tanjur

RECEPT (sastojci za 2-3 osobe)

Basmati riža u umaku od batata i bundeve + kuhani kelj i brokula

Sastojci:

  • 1 šalica smeđe basmati riže
  • 1 srednji batat
  • 1 šalica oguljene hokaido bundeve, narezane na kockice
  • 1 pakiranje Oatly zobenog vrhnja (250ml)
  • 1 žlica curryja
  • sol, papar
  • tri veća lista kelja (odrezana sredina)
  • 1 šalica cvjetova brokule

U posudu stavi kuhati rižu  (prema uputama). Računaj na to da se riža kuha otprilike 40ak minuta na laganoj vatri. Posudu nemoj do kraja poklopiti, jer će riža prekipjeti, već pusti malo zraka da isparava tijekom kuhanja.

Dok se riža kuha, oguli i nareži batat i bundevu na male kockice i stavi kuhati. Kada su bundeva i batat mekani izvadi ih iz vode i u ovom trenutku, zbog uštede vremena, možeš u tu istu kipuću vodu staviti narezane listove kelja i sitne cvjetove brokule. S obzirom na to da se brokula nešto duže kuha (10 minuta), prvo stavi u vodu brokulu i nakon 5 minuta dodaj kelj. Nakon 5 minuta sve zajedno procijedi.

U tavu stavi malo maslinovog ulja i prebaci kuhani batat i bundevu. Kada počinje “cvrčati” dodaj kuhanu rižu. Prelij sa zobenim vrhnjem, začini curryjem, solju i paprom i dobro promiješaj. Na laganoj vatri neka se krčka sve zajedno još 5 minuta. Probaj i dodaj još začina, ako je to potrebno.

Kiseli kupus s dimljenim tofuom

  • 250 g kiselog kupusa
  • 100 g dimljenog tofua
  • 2 češnja češnjaka
  • papar

Kiseli kupus stavi u cjedilo i kratko operi kroz mlaz hladne vode. Pusti da se dobro ocijedi. Za to vrijeme nareži češnjak i tofu na manje komade. U tavu stavi maslinovog ulja i kada zagrije dodaj češnjak. Kada češnjak omekša dodaj tofu i prži nekoliko minuta sve dok ne pozlati. Dodaj kupus i 1 dcl vode. Sve dobro promiješaj, začini paprom i pusti da se pirja 5 minuta na laganoj vatri.

Nori alga je opcionalni dio jela, no zaista je preporučujem. Osim već navedenih nutritivnih blagodati, alga je vrlo ukusna i dodaje hrskavost jelu. Potrebno ti je pola lista nori alge za dvije osobe. Alga se tostira na glatkoj strani direktno na plamenu (no pripazi da ne ideš preblizu jer će zagorjeti). Alga je tostirana kada poprimi  tamnozelenu boju.

Ovaj tanjur je vrlo brzo gotov i paralelno možeš raditi više radnji što je odlična ušteda vremena 🙂

Bon appetit! 🙂

 

Oglasi

One thought on “Tanjur regeneracije

  1. Pingback: Što li je to? pt. 1 : TOFU + Tofucake | Foodoris

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s