Čokoladni cupcakesi s kremom od bundeve

U zadnje vrijeme jedva stižem napraviti zamišljeni recept, no ne stignem i napisati post. Iz tog razloga mnogo je recepata na čekanju (nadam se da će se to promijeniti). Iako je ovaj recept tek dva, tri dana star, dobila sam nekoliko upita za sastojke i način pripreme stoga brže-bolje pišem 🙂

cupcakes1

Cupcakesi su zamišljeni da budu kulisa Halloweena (kao što se na fotkama vidi) s obaveznom dozom sezonskoga štiha. Iako je taj dan prošao, recept i dalje ima smisla jer je ukusan te bez pozadinskih dodataka – izrezbarene bundeve – može biti sezonska poslastica za svaki dan.

Koristila sam hokaido bundevu za kremu, koja je zapravo i glavna uloga ovog recepta, dok je baza pomalo neobičan spoj kakaa i kajenskog papra. Treba i šokirati (nepce) pokoji put 🙂

cupcakes2

Recept

Biskvit (za cca. 5 cupcakesa, slobodno poduplaj dozu za više)

  • 1/4 šalice (otprilike 35 g) kokosovog brašna
  • 1/4 šalice (otprilike 35 g) sirovog kakao praha (možeš koristiti i rogač u prahu)
  • 2 žlice škroba od tapioke
  • prstohvat soli i kajenskog papra
  • pola žličice sode bikarbone
  • 1 žlica lanenih sjemenki
  • 3 chia jaja (3 žličice mljevenih chia sjemenki pomiješano sa 6 žlica vode)
  • 60 ml agavinog sirupa
  • 2 žlice kokosovog ulja

Krema

  • komad bundeve (otprilike širine i dužine četiri prsta)
  • 2 žlice agavinog sirupa ili kokosovog šećera (koristila sam kombinaciju pola-pola)
  • 3 žlice škroba od tapioke
  • 2 žličice praha kurkume
  • 1 žličica cejlonskog cimeta

Upali pećnicu na 190 stupnjeva.

Pomiješaj sve suhe sastojke. U drugu posudu dobro promiješaj mokre sastojke (chia, agavin sirup i kokosovo ulje). U suhe sastojke dodaj mokre i mikserom miksaj dok se sastojci ne povežu. Dodaj biljnog mlijeka ako je smjesa pregusta ili kokosovog brašna ako je smjesa prerijetka.

U pripremljene i namašćene kalupe za muffine (ili u papirnate košarice) ulij pripremljenu smjesu. Smjesa se neće dignuti poput klasičnih muffina/cupcakesa stoga možeš slobodno do vrha kalupa staviti smjesu.

Stavi peći u zagrijanu pećnicu otprilike 20 minuta, sve dok kuhinju ne prožme divni miris kakaa ili dok testiranjem čačkalica ne izađe suha. Kada su cupcakesi gotovi izvadi ih iz pećnice i pustiti nekoliko minuta u kalupu. Zatim ih izvadi na rešetku da se potpuno ohlade.

Dok se cupcakesi peku iskoristi vrijeme da napraviš kremu. Za kremu je potrebno napraviti pire od bundeve (skuhaj bundevu i izmiksaj u blenderu/mikseru) i pustiti ga da se skroz ohladi. Ohlađeni pire od bundeve stavi u blender/mikser i dodaj sve preostale sastojke te blendaj dok ne dobiješ gustu kremu. Kremu prebaci u frižider sve do trenutka ukrašavanja cupcakesa.

Potpuno ohlađene cupcakese ukrasi pripremljenom kremom od bundeve koju ćeš staviti u vrećicu za ukrašavanje i ukrasiti prema trenutnoj inspiraciji 🙂

cupcakes3

p.s. od ostatka kreme napunila sam domaće čokolatine, o čemu više sljedeći put 😉

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s