Tart od lješnjaka

Tart od lješnjaka bio je logičan odabir za pripremiti tati za rođendan iz razloga jer je bez šećera i izvrsna je opcija za dijabetičare koji su zaljubljenici u lješnjake. Kao predradnja ovom tartu potrebno je napraviti maslac od lješnjaka što je vrlo jednostavno, no nemaš li vremena možeš koristiti i sitno mljeveni lješnjak (no onda u receptu stavi više pirea od jabuke), i zamrznuti jednu bananu narezanu na ploške.

tart od lješnjaka2

Tart na sunčanju

Maslac od lješnjaka se radi tako da se tostira lješnjak (meni je takav ukusniji) u pećnici. Zatim se skinu, što je više moguće, ljuske i pusti da se skroz ohlade. Ohlađene, tostirane lješnjake se ubaci u dobar blender/mikser i miksa sve dok se ne dobije maslac. Pomogni si s dodavanjem (postepeno!, po mogućnosti dok blender radi) tople vode. Maslac od lješnjaka je gotov kada je potpuno kremast (što znači da ćeš nekoliko puta morati zaustavljati mikser/blender i skidati nakupine lješnjaka sa stijenke miksera/blendera). Maslac spremi u čistu staklenku s dobrim poklopcem i drži u frižideru (ako nešto uopće ostane 🙂 ).

tart od lješnjaka1

Koristila sam kalup za tart promjera 30 cm što je zaista preveliko i puno materijala je potrebno za napuniti takav kalup. Moja preporuka je da koristiš manji kalup ili da poduplaš doze 🙂

RECEPT

Podloga:

  • 3 žlice javorovog sirupa
  • 3 žlice kokos ulja (topljenog)
  • 4 žlice pirea od jabuka (jednostavno skuhaj jabuke, propasiraj i procijedi)
  • 3 žlice maslaca od lješnjaka
  • 1/2 žličice sjemenki iz mahune vanilije
  • 1/2 žličice cimeta
  • 100 g mljevenih oraha
  • 3 žlice brašna od tapioke (sameljene kuglice tapioke u mlincu za kavu)

Krema:

  • 1 zaleđena banana
  • 1/2 šalice šlaga od kokosa, može i krema (za recept za šlag klikni ovdje)
  • 4 žlice maslaca od lješnjaka
  • 1/2 šalice sirovog kakao praha
  • 6 žlica agavinog sirupa (može bilo koji drugi zaslađivač)
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • malo soli
  • 1 žličica cimeta
  • 1/2 žličice muškatnog oraščića
  • 4 žlice kokosovog ulja

  1. Naulji kalup za tart s kokosovim uljem. Upali pećnicu na 175 stupnjeva.
  2. U mikser/blender dodaj kokosovo ulje, javorov sirup, vaniliju, pire od jabuka, maslac od lješnjaka i cimet. Uključi mikser/blender i miksaj sve dok se sastojci skroz ne povežu.
  3. Prebaci dobivenu smjesu u posudu i postepeno dodaj mljevene orahe i brašno od tapioke.
  4. Dobro promiješaj i ako je smjesa vrlo vlažna, dodaj još mljevenih oraha ili brašna od tapioke, no imaj na umu da smjesa neće biti poput tijesta.
  5. Dobivenu smjesu rukama utisni u kalup za tart i s vilicom nekoliko puta probodi smjesu, kako se prilikom pečenja ne bi dizala.
  6. Stavi peći u zagrijanu pećnicu na 20-ak minuta.
  7. Za napraviti kremu potrebno je sve sastojke staviti u mikser/blender i blendati do kremaste konzistencije.
  8. Kada je podloga za tart pečena, pusti je da se skroz ohladi.
  9. Ohlađenu podlogu za tart pažljivo izvadi iz kalupa i postavi na podlogu za serviranje.
  10. Uz pomoć špatule prebaci kremu na tart i pažljivo ga napuni.
  11. Tart se može konzumirati odmah ili stavi u frižider sve do trenutka serviranja.
  12. Ukrasi tostiranim i nasjeckanim lješnjacima.

tart od lješnjaka

Iako se čini da je tu puno posla, zapravo je vrlo jednostavno napraviti ovaj zdravi kolač od lješnjaka. Idealno je vrijeme za iskoristiti nove, mlade lješnjake 🙂 Meni samo što nije stigla nova porcija lješnjaka i jedva čekam testirati nove recepte s tim ukusnim plodom jeseni. Što čekaš? 🙂

tart od lješnjaka3

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s