Ljuta juha s povrćem i rižinim rezancima

S hladnijim vremenom dolaze brojne prehlade i pad imuniteta. Ono za čime posežemo su čajevi obogaćeni vitaminom C, no ono što također grije i jača organizam su začini koje rijetko tko upotrebljava. Začini su zaslužni za obogaćivanje okusa jela, ali i za održavanje organizma zdravim. Ipak treba pripaziti kod količine začina, u ovom je slučaju manje više. Kažu istraživanja da ljute papričice, tj. kemijski spojevi u papričicama koji daju tu ljutinu, kapsaicinoidi, pomažu u održavanju tjelesne težine. Ono što puno bitnije, kapsaicin djeluje antiupalno, sprečava bol, poboljšava probavu, potiče zdravlje kardiovaskularnog sustava, održavaju naš imunitet, pomaže kod dijabetesa i sprječava čir na želucu.

Kurkuma sadrži kurkumin za kojeg se smatra da postiže 150 terapijskih djelatnosti (antioksidativna, protuupalna i antikancerogena svojstva). Jedini je to prirodni sastojak koji je sam po sebi najefikasniji za smanjenje upala u tijelu. Kurkuma se u ayurvedi koristi već stoljećima za liječenje respiratornih poteškoća. Ona sprječava infekcije i upalne procese u dišnim putevima. S obzirom na to da je kurkuma topiva u ulju, treba ju kombinirati s masnoćom za što bolju apsorpciju hranjivih tvari. Preporučuje se konzumirati 1 žličicu kurkume dnevno za odrasle osobe, no osobe koje imaju žučni kamenac ne bi je trebale konzumirati. Zbog još boljeg sačuvanja njezinih ljekovitih svojstva, dodaje se na kraju jela i s kombinacijom crnog papra.

Iako je još mnogo začina koji dobrotvorno djeluju na naš organizam, u ovom sam se receptu fokusirala na ova dva s obzirom na borbu protiv prehlade i pada imuniteta.

juha

Recept (za četiri serviranja):

  • pola hokaido tikve
  • 1 veći poriluk
  • 2 veća lista kelja
  • 1/4 celera
  • 1 veća mrkva
  • šalica graška (koristila sam zamrznuti)
  • 1 veća crvena paprika
  • 2 češnja češnjaka
  • 100 g rižinih rezanaca
  • maslinovo ulje
  • 1 žličica miso paste + malo vode
  • 2 žličice kurkume u prahu
  • po 1/2 žličice kajenskog papra i mljevene čili paprike*
  • sol, crni papar
  • voda

*riječ je o veoma ljutim začinima s visokim postotkom Scovillovih jedinica** (30.000 – 50.000 jedinica – usporedbe radi pepperoncini imaju od 100 do 500 jedinica) stoga zaista preporučujem da prvo staviš pola navedene doze pa tek onda preostali dio ili čak više od navedenog, ako ti je prag za ljuto izrazito visok.

**Scovillovom skalom se opisuje ljutina u paprikama, ovisno o količini kapsaicina koji se nalazi u kori paprike.


Usitni češnjak i nareži povrće na kockice, kolutove i sl. U veću posudu stavi grijati maslinovo ulje (količina da pokrije dno posude), češnjak, kajenski papar i čili. Kada je ulje zagrijalo i češnjak sa začinima počeo puštati mirise ubaci povrće i zalij s toplom vodom (količina vode da pokrije povrće + još barem 1 dcl iznad) te zasoli. Pokrij posudu i pusti da se kuha na laganoj vatri.

U malenoj posudi pomiješaj kurkumu, dvije žlice maslinovog ulja i crni papar. U drugoj posudi razmuti žličicu miso paste s malo mlake vode. Nakon cca 15 minuta kuhanja, kada je povrće omekšalo, dodaj rižine rezance i miso pastu. Dobro promiješaj i poklopi. Pusti da se krčka još 5 minuta te ubaci mješavinu maslinovog ulja, kurkume i crnog papra. Sve zajedno dobro promiješaj i probaj. Nedostaje li slanoće ili ljutine dodaj po vlastitom ukusu. Kada su povrće i riža skuhani, gle čuda, juha je gotova 🙂 Dobar tek i ne zanemaruj začine! 😛

juha1

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s