Tapioka puding s narom i kompotom od mandarina

Jedan ekstra brzi desert za tmurni ponedjeljak koji nakon dugo vremena provodim kod kuće <3. Zaista obožavam biti ujutro doma, naročito ako pada kiša. Tada mi se rađaju brojne ideje vezano za kuharenje. Već neko vrijeme doma imam tapioka perlice (zahvaljujući blogerici Ivi s bloga My sweet affair koja me podsjetila na njihovo postojanje) i zaključila sam da će se savršeno slagati s mandarinama koje rastu u vrtu. S obzirom na to da je riječ o pomalo kiselkastijim mandarinama potrebno je kod takvih dodati malo više zaslađivača. Moja preporuka je ili nabaviti slatke mandarine ili staviti više šećera. Simple as that.

puding tapioka 9

Tapioka je zaista divna stvar i nepravedno je zanemarujemo. Riječ je o korjenu biljke kasave koji se koristi kako u prehrambenoj, tako i u ostalim industrijama. Majanci s Anda su je koristili u proizvodnji rakije i često u siromašnijim, tropskim dijelovima svijeta služi kao glavni izvor ugljikohidrata. Tapioka je čisti ugljikohidrat i vrlo je lako probavljiva. Jednostavno ne postoji razlog zašto je ne konzumirati 🙂 Osim u obliku pudinga, tapioku se može koristiti i kao škrob (jednostavno smiksati perlice u mlinac za začine ili kavu) pri pripremi kolača, variva, umaka ali i kruha (jer kruhu daje hrskavu koricu). Važno je naglasiti kako tapioka ne sadrži gluten.

puding tapioka 6

Ovaj desert ima četiri sloja: tapioka puding, kompot od mandarina sa začinima, sjemenke nara i chia puding 🙂 Ne brini, ne moraš staviti sve slojeve kako bi desert bio ukusan i uspješan!

puding tapioka 3

Recept (za dvije veće čaše)

Tapioka puding

  • 75 g tapioka perlica
  • 240 ml biljnog mlijeka (koristila sam bademovo nezašećereno)
  • 240 ml kokosovog mlijeka (koristila sam ostatak tekućine iz limenke kokosovog mlijeka, nakon što sam iskoristila kremu – eto zašto treba čuvati tu divnu tekućinu)
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žličica cejlonskog cimeta
  • 2 žlice agavinog sirupa
  • naribana korica jednog limuna

Pomiješaj tapioka perlice s biljnim mlijekom i pusti da odstoji minimalno sat vremena. Nakon navedenog vremena perlice i mlijeko prebaci u posudu u kojoj ćeš kuhati puding. U perlice i mlijeko dodaj kokosovo mlijeko i preostale sastojke te dobro promiješaj. Kuhaj na srednjoj vatri uz neprestano miješanje. Nakon što lagano počne kuhati smanji vatru i kuhaj još 20ak minuta uz povremeno miješanje. Kada je puding gotov prebaci ga u posudu za serviranje i pusti da se ohladi. Ja sam puding od tapioke radila noć prije i stavila ga u frižider, no ti ga možeš jesti i toplog.

Puding od chia sjemenki

  • 2 žlice chia sjemenki
  • 200 ml biljnog mlijeka (koristila sam bademovo)

Najbolje je noć prije pripremiti puding od chie tako da ćeš sjemenke dobro promiješati s mlijekom i staviti u frižider. Možeš napraviti i isti dan kada puding misliš koristiti, no potrebno je da minimalno sat vremena chia sjemenke upijaju tekućinu. Obavezno povremeno promiješaj kako se ne bi stvorile grude.

Kompot od mandarina

  • 4 srednje mandarine + voda
  • 2 žlice šećera kokosove palme
  • 1 žličica cejlonskog cimeta
  • 1/2 žličice mljevenog kardamoma
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

U manju posudu za kuhanje stavi oguljene i odvojene mandarine na kriškice te ih zalij vodom (toliko da voda pokrije mandarine). Na laganoj vatri pusti neka se mandarine kuhaju. Nakon što su počele kuhati dodaj preostale sastojke i dobro promiješaj. Pusti da se kuhaju svi sastojci zajedno otprilike 15-20 minuta. Sve dok se mandarine ne počnu raspadati. Pripazi da ne dođe kaša od njih.

puding tapioka5

Slaganje pudinga sam izvela tako da sam prvo stavila ohlađeni puding od tapioke, zatim sjemenke nara na koje sam stavila otprilike dvije žličice kompota od mandarina i zalila s malo tekućine od kompota. Zatim sam ponovila slaganje – tapioka puding, šipak, kompot i na kraju sam stavila žlicu chia pudinga i posipala sjemenkama nara i kakao prahom (ništa bez kakaa 🙂 ).

puding tapioka 7

Na tebi je da si složiš puding u omjerima koji ti odgovaraju. Možeš preskočiti chia puding ili pak šipak ili napraviti kompot od nekog drugog sezonskog voća. Zaista su beskonačne mogućnosti i ne možeš pogriješiti u pripremi. Meni je ova kombinacija odlična jer je spoj hladnog pudinga i toplog, pomalo kiselkastog kompota s dodatkom slatkastog nara. mmmljaci 🙂

puding tapioka 2

A sada se bacam na pripremu torte za tatin rođendan ❤

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s