Pita od jabuka s cimetom i orasima

Cimet, jabuke, orasi, bademi… Neodoljivi su to mirisi koji se šire  kuhinjom dok se peče ovaj kolač. Sirove slastice zaista obožavam ali kada je vani tmurno, kišno i hladno vrijeme, nema boljeg od topline i mirisa koji se šire iz kuhinje i kolača tek izašlog iz pećnice. Ovaj jabučni kolač produkt je sastojaka koji su mi bili pri ruci i nisu me iznevjerili. No budimo realni, može li okus navedenih sastojaka biti loš? Čisto sumnjam…

kolač4

Jabuke su zaista izvrsno voće koje obiluje vlaknima uz koje su prisutni i gotovo svi potrebni nutrijenti u manjim količinama. Zahvaljujući sadržaju pektina (netopivo vlakno koje bubri u doticaju s vodom) koji jabuka posjeduje, pojedemo li je ona nam stvara osjećaj sitosti. Jabuku treba jesti s korom jer upravo u kori se nalazi antocijan koji je zaslužan za protuupalno djelovanje, on štiti jetru i srce te jača imunološki sustav. Nemojmo zaboraviti Vitamin C koji je također prisutan u jabuci. Iz navedenih razloga + jer je mirisna, ukusna i lagana, jabuku treba uvrstiti u svakodnevnu konzumaciju. Iako osobe na anticandida dijeti ne smiju jesti voće, dozvoljava se unos jabuka (kiselijih). Hip hip hurray za jabuku! 🙂

Recept

Tijesto:

  • šalica pirovog brašna
  • šalica sitno mljevenih zobenih pahuljica ili zobeno brašno
  • 1/2 šalice sitno mljevenih badema
  • 1 žlica otopljenog kokosovog ulja
  • 50 ml bademovog mlijeka
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 4 velike datulje (medjool) ili 1 žlica agavinog sirupa ili meda
  • korica jednog limuna + žličica soka

Uključi pećnicu na 190 stupnjeva neka se grije dok pripremaš tijesto. Kalup u kojemu ćeš peći kolač namasti kokosovim uljem. Pomiješaj suhe sastojke u jednu posudu. Koristiš li datulje, u mikser/blender stavi otkoštene datulje i jednu-dvije žlice tople vode. Miksaj dok ne dobiješ pastu (ako koristiš agavin sirup ili med onda preskoči ovaj korak i u posudu umiješaj sve mokre sastojke ručno). U pastu umiješaj preostale mokre sastojke (ulje, mlijeko i limun) te mokre sastojke ubaci u suhe. Rukama umijesi tijesto. Tijesto prebaci u namašćeni kalup i rasporedi po cijeloj površini. Probodi tijesto na nekoliko mjesta vilicom i stavi u zagrijanu pećnicu na 10-ak minuta. Za to vrijeme napravi punjenje od jabuka, cimeta i oraha.

Punjenje:

  • 3 srednje jabuke očišćene od sredine i sitno narezane + 2 za dekoraciju
  • 1 žlica cimeta
  • 2 šake mljevenih oraha
  • sok od pola limuna
  • 2 medjool datulje

Očišćene i narezane jabuke stavi u mikser/blender i samelji u kašicu. Dodaj datulje i sok od limuna te sve zajedno dobro izmiksaj (dok se datulje ne usitne). U kašu od jabuka dodaj cimet i mljeveni orah. Dobro promiješaj (kuhačom) te ako je smjesa pregusta dodaj malo mlijeka ili vode. Ako je prerijetka, dodaj još mljevenih oraha.

Kalup izvadi iz pećnice i pusti da se tijesto malo ohladi. Dok se hladi nareži dvije srednje ili jednu veću jabuku za dekoraciju na sitne ploškice.

Kada se tijesto ohladilo smjesu prebaci u kalup i izravnaj. Zatim dekoriraj jabukama po želji i posipaj cimetom i šećerom kokosove palme (ili nekim drugim šećerom).

Stavi peći na 190 stupnjeva, otprilike 30-ak minuta sve dok jabuke ne omekšaju i tijesto ne dobije zlatno-žutu boju.

kolač3

Moja preporuka je da topli kolač serviraš uz šlag od kokosa (recept) ili veganski sladoled od banane. mmm.. neodoljivi jesenski desert 🙂

kolač1

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s