Knedle sa šljivama

Mislili ste da će ovaj tradicionalni recept proći u klasičnoj varijanti kod mene? Prevarili ste se. Prošao je on filtriranje i preinake te postao potpuno veganski i puno zdraviji od uobičajenog. Zašto je zdraviji? Zato što nema bijelog brašna, krumpira, šećera, jaja i prezli. Od čega su onda te knedle napravljene, pitate se? Od vrlo jednostavnih sastojaka koji konkuriraju klasičnim sastojcima. I dalje su one mekane, sočne i ukusne, ne brinite. Jedinu stvar što bi mijenjala je sorta šljive koju sam koristila. Ona koju sam ja imala pri ruci nikako ne odgovara iz razloga zato što je previše tvrda i hrskava, dok bi bilo bolje da su zrelije i mekše. Mogla sam ih i malo skuhati prije, no od uzbuđenja nisam stigla 🙂

knedle1

Recept:

  • 250 g pirovog griza
  • 500 ml zobenog mlijeka
  • 250 g integralnog pirovog brašna
  • 3 žličice praška za pecivo (koristim ovaj)
  • 1 chia jaje*
  • 150 g zobenih pahuljica
  • 3 žlice agavinog sirupa
  • 2 žlice kokosovog ulja (koristila sam ono bez mirisa)
  • 1 žličica cimeta
  • cca 14 manjih (cijelih) ili 7 većih (na pola) šljiva

*chia jaje se radi tako da se jednu žličicu chia sjemenki samelje u mlincu za začine ili kavu i dobiveni prah se prelije sa žlicom vode. Promiješati i pustiti 5-10 minuta prije korištenja kako bi se formirala želatinasta smjesa.


  1. Za početak, ako koristiš velike šljive nareži ih na pola, dok malene samo zareži s jedne strane i izvadi koštice. Otkoštene šljive stavi u posudu i začini sa žličicom cimeta i jednom žlicom agavinog sirupa. Sve dobro promiješaj i kreni s pripremom tijesta.
  2. Stavi kuhati zobeno mlijeko i napravi griz. Kada je griz gotov prebacit ga u veliku posudu i pustiti da se malo ohladi.
  3. Za to vrijeme usitni zobene pahuljice u mikseru, no pripazi da se ne usitne previše odnosno da ne dobiješ brašno. Na zagrijanom kokosovom ulju u tavi prebaci zobene pahuljice i dobro promiješaj. Dodaj dvije žlice agavinog sirupa, promiješaj i pusti da se ravnomjerno tostiraju na laganoj vatri uz povremeno miješanje. Kada porumene znači da su gotove.
  4. U griz dodaj brašno, prašak za pecivo i chia jaje. Sve zajedno rukama dobro izmiješati. Trebat će ti otprilike 5 minuta snage da se dobije glatko tijesto.
  5. Tijesto zatim prebaci na pobrašnjenu površinu i formiraj u oblik valjka. Odreži jednake komade tijesta (meni ih je došlo 14) i uz pomoć ruku ili valjka razvaljaj kockasti ili ovalni oblik tijesta u koji ćeš postaviti jednu cijelu manju ili pola veće šljive. Dobro zatvori i oblikuj rukama u kugle.
  6. U kipuću,  posoljenu vodu ubaciti po dvije, tri knedle, ovisno o veličini posude. Knedle se ne smiju dirati. Nakon što isplivaju pusti ih još minutu, dvije da se kuhaju te zatim rupičastom žlicom izvadi knedle (jednu po jedu) i uvaljaj u zobene pahuljice.

I to je to… Tradicionalni recept sa zaokretom 🙂

knedle

p.s. fotke su brzinski okinute i nemam ih puno stoga očekuj update 🙂

p.p.s. jesam li rekla da nisam nikada radila knedle sa šljivama? Ne znam ide li mi to u prilog, ali sam ih zato puno pojela 😀

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s