Džem od kupina i chia sjemenki

Čekajući tijesto da odmori u frižideru za idući recept, uhvatila sam mrvicu vremena da sastavim post u kojemu će glavnu riječ igrati kupina. Moram napomenuti kako mi se čini da će u narednih nekoliko postova biti puno kupina 🙂

kupine0

To izrazito tamno ljubičasto voće, od kojih su mi nokti kao da sam rukama danima kopala zemlju, sadrži turbo jaku dozu antioksidansa od kojih je najvrjedniji elagitanin, kojeg ne možemo pronaći u niti jednoj drugoj namirnici, a pokazao se kao učinkovit u borbi protiv  raka. Ludilo, zar ne? Ima tu i mnogo vlakana, vitamina i minerala u tom sitnom ali dinamitnom bobičastom voću. Isto tako važno je znati da je kupina vrlo niske kalorijske vrijednosti te ima niski glikemijski indeks.

kupineee

Kupina je u meni izazvala bujicu kreativne energije (u kuhinji) i osim današnjeg recepta, u pripremi su još dvije slastice s ovim divnim voćem. A nabrala sam i nekoliko kila za zimu ❤ Mislim da ću morati još koji put skočiti do otoka (Krka) po tih divnih plodova, dok ih još ima. Sjećam se kada sam kao dijete s bakom brala kupine koje mi se tada, doduše, nisu toliko sviđale. Više sam cijenila onu umjetnu i prerađenu hranu. Sada, s kojom godinom više (i pokojim zdravstvenim problemom), sam toliko oduševljena onime što priroda pruža da bih mogla cijele dane hodati i brati plodove. IAKO sam i dalje u anti-candida programu prehrane, što znači bez šećera (bilo fruktozni ili glukozni) – što znači bez voća, ipak ne mogu odoljeti. Zaista dugo nisam pripremala slastice, upravo iz netom navedenog razloga, no vrijeme je da receptići koji se motaju po mojoj glavi izađu na vidjelo 🙂

kupinedž1

Ovaj džem nastao je tako što sam došla s posla krepana i jednostavno nisam imala vremena raditi kolač koji sam zamislila. No, vrag mi nije dao mira i morala sam nešto napraviti. U svega 20 minuta nastao je ovaj džem. Vrlo jednostavno, spontano i fino.

kupinedž4

Sastojci (za 2 srednje staklenke ili 1 veću):

  • 500 g kupina
  • 3 žlice chia sjemenki
  • 2 žlice agavinog sirupa (više/manje ovisi o slatkoći koja se želi postići)

Svježe kupine stavi kuhati s vodom. Vode treba biti tek toliko, da pokrije dno kako se kupine ne bi zalijepile. Nakon 10ak minuta kupine bi trebale potpuno omekšati. Uzmi gnječilicu za krumpir i izgnječi kupine (možeš ostaviti i pokoji veći komad ako želiš). Zatim stavi chia sjemenke i agavin sirup i miješaj još 10 minuta. Ako je džem pregust, dodaj mrvicu vode jer će chia upiti sve što im daš. Kada je džem gotov pusti ga da se ohladi i prebaci u staklenke s dobrim poklopcem. Nakon što se džem potpuno ohladio prebaci ga u frižider gdje će mu biti mjesto narednih cca. 2 tjedna. Do tada ga moraš potrošiti jer nema konzervansa.

kupinedž3

U džem možeš dodati i malo cimeta ili muškatnog oraščića ili bilo kojeg začina, samo ne pretjeruj, neka se osjete sve čari okusa kupine!

kupinedž

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s