Juha od krastavaca i curryja

Summer, summer, summer time… pjesma koja mi se non-stop mota po glavi. Vrućine su opalile i svi se kolektivno znojimo. Nije nam do ničega osim kupanja. Ali mora se i jesti 🙂 Vjerujem da ti se, kao i meni, ne da pripremati ništa što ima veze sa štednjakom i toplinom, već samo što jednostavnije, osvježavajuće i brzinski spremno jelo. Juhe bez kuhanja su idealno rješenje za te probleme. Osim što su hranjive, osvježit će te i neće ti teško pasti iliti lagane su za probavu. Još jedna sreća ovog recepta je što je veganski odnosno bez laktoze i treba ti tek nekoliko namirnica.

Sezona je krastavca i treba ga iskoristiti na sve načine, a ne samo u salatama. Moja preporuka je piti sok od krastavca ili ga narezati na ploške i staviti u vodu koju ćeš piti tijekom dana (tzv. aromatizirana voda) ili pak instant juha čiji ti recept donosim 🙂

Zanimljivo je kako su sok krastavca u Aziji, odakle krastavac i potječe, pili za vrijeme ljetnih vrućina od davnina. I u Starom Egiptu bili su svjesni ljekovitih svojstva ovog ploda. Sadrži puno minerala i vitamina, vlakana, karotena itd. S obzirom na to da je krastavac u velikom dijelu sačinjen od vode on čisti tijelo od toksina i djeluje super na probavu. Znamo i da se krastavac koristi u kozmetičke svrhe, odnosno primjenjuje se direktno na područje oko očiju kako bi umirio natečene oči.

Savjet! Kupuješ li krastavac iz provjerenih izvora jedi ga s korom. No kupuješ li one sumnjivog porijekla, bilo bi dobro da koru makneš jer je premazana voskom kako bi krastavac što dulje trajao. Ako ti krastavac teško pada probaj ga narezati sat vremena prije konzumacije i malo posoliti. On će pustiti vodu koju ćeš procijediti i tada će biti lakši za želudac. Gorčinu krastavca možeš “skinuti” tako da nakon što oguliš krastavac s vilicom prođeš po dužini cijelog krastavca.

Juha od krastavaca i curryja :

– doza za 2 serviranja-

  • 1 srednji krastavac
  • 1 mlada kapula
  • 1 šalica biljnog mlijeka (koristila sam bademovo nezašećereno)
  • 1 konzerva kokosovog mlijeka (treba ti samo krema iz konzerve)
  • 1 žlica kokosovog ulja
  • 1 limeta ili limun (sok)
  • 2 žličice curryja
  • 1 žlica peršina
  • 1 žlica kopra
  • sol i papar prema okusu

+ po želji možeš dodati listiće svježe mente


U blender/multipraktik stavi biljno mlijeko, kremu iz konzerve kokosovog mlijeka, kokosovo ulje i par sekundi miksaj. Zatim dodaj pola narezanog krastavca (ja sam pustila koru), kapulu, začine i sok od limete. Sve zajedno izblendaj. Zatim prebaci u posudu za posluživanje i dodaj preostali dio sitno narezanog krastavca. Stavi na sat vremena u frižider neka se ohladi buduća hladna juha 🙂

juhakrastavci

Juha je idealna za večeru ili za ručak uz dodatak žitarica (proso, kvinoja…). Kokosova krema dati će gustoću i hranjivost svojim (zdravim!) mastima, dok će krastavac održavati prikladnu svježinu koju ljeti svi očajnički tražimo, a curry ubaciti dašak istoka. Fino, svježe i hranjivo 🙂 Let the summer feasting begin!

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s