Ljeto u čaši

Kako nazvati desert koji se sastoji od avokado moussea, sladoleda od banane i borovnica te šlaga od kokosa servirano u čaši? Jedino što mi uz ove vruće dane pada na pamet je “Ljeto u čaši”. Kombinacija hladnog i kremastog, s dodacima hrskavih lješnjaka i svježeg voća, idealna je za ove tople dane. Poslasticu je vrlo jednostavno napraviti i ne treba puno sastojaka, a tako je ukusno. Ovaj desert sam napravila prije nekoliko dana i nikako da ga stignem podijeliti s vama. Naravno, deserta više nema, nije ga bilo ni isti dan, očito je jako loš 😛

mišmaš1

Pa krenimo 🙂

Prvo i osnovno, nareži bananu na deblje ploške i stavi u zamrzivač na nekoliko sati. To će ti trebati za sladoled od banana. Za šlag od kokosa će ti trebati konzerva punomasnog mlijeka od kokosa koju ćeš staviti u frižider (naopako). Ove dvije stavke napravi nekoliko sati prije pripreme deserta. Ja uvijek imam barem jednu bananu u zamrzivaču kada mi dođe gušt za sladoledom 🙂 Kada se banana zaledila kreni sa sladoledom.

Sladoled od banane i borovnica:

  • 1 zaleđena banana
  • 100 g borovnica
  • žličica agavinog sirupa

→ Sve zajedno staviti u blender i dobro izmiksati dok se ne dobije gusta sladoledna smjesa. Smjesu prebaci u posudu i stavi u zamrzivač. Zatim kreni raditi mousse.

Za mousse od avokada :

  • jedan veći avokado
  • dvije žlice sirovog kakao praha (+/-, ovisno o veličini avokada)
  • žličica agavinog sirupa
  • po potrebi malo biljnog mlijeka (kokosovog ili bademovog)

mišmašavokado

→ Avokado oguli i nareži na manje komade te stavi u multipraktik/mikser/blender zajedno s ostalim sastojcima i miksaj sve dok se ne dobije kremasta smjesa poput moussea. Prebaci mousse u posudu i stavi u frižider na kratko da se stisne. Za to vrijeme napravi šlag od kokosove kreme.

Šlag od kokosove kreme:

mišmašborovnice

  • limenka punomasnog kokosovog mlijeka koja se prethodno ohladila u frižideru
  • štapić vanilije ili ekstrakt vanilije
  • žličica agavinog sirupa

→ Limenku kokosovog mlijeka izvadi iz frižidera i okreni naopako. Otvori limenku i izlij kokosovu vodu (sačuvaj za smoothije i sokove). Kremu od kokosa žlicom izvadi u posudu u kojoj ćeš miksati. Dodaj sjemenke mahune i agavinog sirupa i kreni miksati ručnim mikserom. Dovoljna je minuta, dvije da se napravi šlag.

mišmaš4

Pa krenimo sa serviranjem. Neka serviranje bude u slojevima kako god ti želiš 🙂 Slobodno se poigraj s maštom.

mišmašlješnjak

Ubaci orašaste plodove i/li svježe voće po želji. Ja sam stavila svježe borovnice i sitno narezane lješnjake. Mislim da bi bilo jako ukusno da se ubaci sirup od malina* ili bilo koje drugo sezonsko voće kao što su marelice, trešnje i breskve. Uživaj u ljetu u čaši 🙂

mišmaš

*vrlo jednostavno za napraviti, samo zagriješ maline s malo vode i kada omekšaju potisneš da ne ostanu veliki komadi. Pustiš da se ohladi i kreni sa serviranjem

Oglasi

One thought on “Ljeto u čaši

  1. Pingback: Tart od lješnjaka | Foodoris

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s