Zdrava Nutella

Što reći o Nutelli? To je jedan od najraširenijih i najfinijih namaza koji se zapravo, najčešće, jede na žlicu. Kremasta tekstura, okus lješnjaka i miris čokolade svima izaziva zazubice. Onaj divan osjećaj kada zaroniš žlicu u tek otvorenu Nutellu neprocjenjiv je. Kako više ne jedem tu prerađenu i umjetnu hranu bilo je vrijeme da kažem Nutelli baj baj. I onda, dogodilo se čudo. Čudo zvano zdrava Nutella. Da, i to je moguće.

Nutella se može napraviti sa samo TRI sastojka! I to tri zdrava sastojka – lješnjaci, agavin sirup i sirovi kakao prah! To su tri bazne namirnice koje su dovoljne da naprave finu i zdravu Nutellu. Okus je gotovo isti okusu prave Nutelle, dok tekstura zapravo najviše ovisi o snazi blendera/miksera. Moj nažalost nije toliko snažan da samelje lješnjake u gustu, potpuno kremastu pastu. No pokoja grudica zaista ne odmaže okusu koji je, u najmanju ruku, savršen. Ako je smjesa pregusta ubaci vode dok se miksa i postat će tekuća i svilenkasta, baš kao prava Nutella. Već vidim kako će i ova zdrava Nutella biti upotrijebljena žlica tehnikom, jer okusu ne treba ništa dodavati. No, ako želiš, možeš slobodno dodati sjemenke vanilije ili kokosovo ulje ili kokosovu kremu, u principu što god misliš da bi pojačalo okus. Jedina mana ove zdrave Nutelle je cijena lješnjaka koja je izrazito visoka. Lješnjaci su postali najskuplji orašidi i zbog toga nisam do sada iskušala ovaj namaz, iako o njemu razmišljam već duže vrijeme. Ali mogu ti reći, vrijedi svake lipe.

nutella2

Za zdravu Nutellu potrebno je (otprilike jedna teglica):

  • 200 g lješnjaka
  • 3 žlice agavinog sirupa
  • 3 žlice sirovog kakao praha

+ malo vode prema potrebi.


Lješnjake stavi na lim za pečenje i ubaci u pećnicu sve dok se ne istostiraju (otprilike 15 minuta, ovisi o pećnici). Kada su lješnjaci tostirani izvadi ih iz pećnice i pusti da se ohlade. Ohlađene lješnjake stavi u blender/multipraktik i samelji do sitnih komadića. Zatim ubaci preostale sastojke i miksaj sve dok ne dobiješ gustu pastu. Ubaci vode (dok se miksa kako se ne bi smjesa odvojila) i miksaj još nekoliko minuta.

Nutella1

Voila, imaš finu, zdravu i domaću Nutellu koju možeš koristiti isto kao i pravu Nutellu.

Nutella + palačinke = delicioso! Bez imalo grižnje savjesti 🙂

nutella palačinke1

Kada smo već kod korištenja ovog finog namaza od lješnjaka i kakaa, napravila sam palačinke (pogađaš li?- zdrave! 🙂 ) i namazala ih ovim divnim čudom.

Palačinke od kvinoje i amarantha:

  • 60 g brašna od kvinoje
  • 60 g brašna od amarantha (možeš staviti duplu dozu kvinoje ili zamijeniti drugim (bezglutenskim) brašnom umjesto amarantha)
  • 250 ml mlijeka od badema
  • 1 žličica kokosovog ulja
  • žlica mineralne vode
  • prstohvat soli

Sve sastojke pomiješaj kao što radiš smjesu za obične palačinke. Smjesa će biti malo gušća što je poželjno jer ćeš radit manje palačinke (tipa američke). Raditi ćeš manje zato što ovi tipovi brašna nisu elastični kao pšenično, pa bi se veće palačinke lomile. Zato je bolje da je smjesa mrvicu gušća. Glavno je da nema grudica 🙂

Smjesu ulij u dobru tavu (teflonsku po mogućnosti) na vruće ulje (ja sam koristila maslinovo) i peci sve dok smjesa ne počne izgledati stabilno (nije više tekuća), zatim okreni i peci s druge strane minutu, dvije. Palačinke sam namazala pripremljenom Nutellom i ukrasila umakom od malina koje su unijele dašak svježine svojom kiselošću i boju koja nam treba jer, ipak, proljeće je 🙂

nutella palačinke2

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s