Sladoled od jagoda

Vidi, vidi, opet jagode u prvom planu. Zaista sam ovisna o njima. Primijetila sam da se masovno tovim sezonskim voćem. Kada je ljeto i vrijeme lubenica, ne prođe niti jedan dan a da je ne smažem. Ili kada je jesen i period kivija (imamo ih u vrtu) svakodnevno ih jedem kao da su zadnje voće koje ću ikada više staviti u usta. Ono što je stvarno dobro je jesti sezonsko voće i povrće. Nema boljeg od svježe ubranih pomidora ili krušaka iz vlastitoga vrta. Ili kupnje svježeg voća i povrća na tržnici. Sezonsko voće i povrće unosi svježinu i životnost. No isto tako, često se koristim zamrznutim bobičastim voćem kojeg smatram odličnim u prilikama kada to divno voće nije dostupno svježe. Dojma sam da je čak i jeftinije nego kada se kupi svježe. No kako god, nemoj se libiti kupnje malina ili šumskog voća zaleđenog. Ipak, neka glavnina prehrane bude sezonska, prirodna i svježa.

sladoled od jagode2

Kada već doma imam toliko jagoda, a napravila sam muffine, vrijeme je za sladoled! Sladoled je turbo fin i kremasti, a kao bazu koristim bananu. Već sam pisala o sladoledu od banane, no ponovit ću. Banana je izvrsna baza za veganske sladolede ili čisto kao promjena od klasičnih sladoleda. Meni osobno je takav sladoled i bolji od klasičnog no u/okusi su različiti. Ako izbjegavaš laktozu ili si spreman/na na nove okuse, iskoristi blagodati banane i dodaj okuse po želji. Ja sam dodala jagode. Jer, zašto ne? Osim što će lijepo pobojati sladoled od banane, dati će i finu aromu.

Za sladoled ti treba:

  • dvije zrele banane (narezane na ploške i zaleđene)
  • javorov sirup
  • dvije žlice biljnog mlijeka / ili vode
  • šalica jagoda (možeš i manje)
  • ekstrakt vanilije (opcionalno)

Napravi sladoled od banana tako da ćeš zaleđene banane staviti u procesor/blender i uliti mlijeka i javorovog sirupa (zasladi po želji, ja sam stavila dvije žlice). Miksaj/blendaj sve dok ne dobiješ gustu sladolednu smjesu. Zatim ubaci  usitnjene jagode i ekstrakta vanilije. Miksaj dok se jagode skroz ne usitne i ne povežu sa sladoledom (možeš pustiti i malo veće komadiće). Konzumiraj odmah ili stavi u zamrzivač ako ćeš sladoled konzumirati kasnije, no najbolje je odmah prionuti. Ukrasi voćem ili orašastim plodovima po želji i uživaj 🙂

p.s. svježa menta odlična je kao ukras, ali i daje dodatnu svježinu sladoledu. Dovoljno ju je nataknuti na sladoled i pustiti će svoje arome 🙂

sladoled od jagode3

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s