Slatko, a zdravo?

Od kada sam prešla na gotovo cjelokupno zdraviji tip prehrane (bez glutena, bez laktoze i bez rafiniranih dodataka) puno više čitam i istražujem o slasticama nego li o slanoj hrani. Možda razlog leži u činjenici kako sam oduvijek više uživala pripremajući i jedući slatka jela nego li slana (iako sve volim pripremati, da se razumijemo 🙂 ). Isto tako smatram kako je deserte, kolače, torte puno teže napraviti nego slana jela u kojima nije problem “fulati” s ponekim sastojkom. Slastice zahtijevaju egzaktnost, preciznost i znanje. Također zahtijevaju i recept, jedino ako se ne baviš osmišljavanjem recepata i to ti ide odlično 🙂 Isto tako, istražujem slatke recepte zato što gotovo sve slastice sadrže i šećer i laktozu i gluten, a to je, kao što sam rekla, prestalo biti dio moje svakodnevne prehrane. I prije sam znala da postoje brojne “zamjene” za navedene sastojke, no da postoji i bolje i finije, a pritom zdravije, e to bome nisam znala!

Slatko, a zdravo? Definitivno da! Postoji! I to u bezbrojnim varijantama, okusima, bojama, teksturama,  čak i od sirovih (raw) sastojaka. I još nešto – jednostavnije je pripremati zdrave slastice od onih sa 10 jaja, kilo brašna itd. Kod pripreme zdravih, posebice raw, varijanti slastica tvoja kreativnost može izaći na vidjelo bez bojazni da će koji gram više/manje pokvariti cjelokupni proizvod.

Već zaista dulje vrijeme svakodnevno čitam i istražujem brojne recepte blogera/ica i dijelim uzbuđenje s njima kada “otkriju” neku  novu mogućnost. Zadnje što je uzdrmalo svijet zdrave prehrane je meringa od vode od slanutka! Možeš li to zamisliti? Meringa je inače svojevrsna pjena od bjelanjaka i tone šećera koja obično služi za ukrašavanje slastica. I tako su se zaigrali autori veganskih recepata i otkrili kako voda (iz konzerve) od slanutka može biti zamjena za bjelanjke pri stvaranju meringe. I tako je nastala veganska meringa – hit u veganskoj zajednici. Slave oni, slavim ja! 🙂 Upravo takva otkrića pokazuju kako je apsolutno sve moguće u, često predrasudom obojenoj “dosadnoj”, veganskoj kuhinji.

Slastice poprimaju potpuno novu dimenziju i zaista je nemoguće razlikovati jesu li stvarno toliko zdrave ili se “potkrao” koji nesretni nezdravi sastojak. Vjerovali vi ili ne, takve slastice mogu biti nevjerojatno ukusne i bogate okusom. Često kada ističem argumente zašto pripremati zdravije slastice, unatoč cijeni, je taj što možeš pojesti koliko god hoćeš komada te divne torte bez grižnje savjesti, ali vjeruj mi, nećeš niti moći. Zasitit će te jedan komad i više ništa neće biti isto 😛

Ono što sam ja “otkrila” u receptu kojeg ću kasnije spomenuti, je šlag od kokosovog mlijeka. Da, dobro ste čuli, šlag! 🙂 Zaista sam ostala ugodno iznenađena što ću moći pripremati slastice uz dodatak mekanog i podatnog šlaga koji će vizualno, ali i punoćom okusa upotpuniti svaki desert, pa bio on i u obliku čistog voća s dodatkom kokosovog šlaga. Šlag od kokosovog mlijeka je vrlo jednostavno napraviti, a okus se gotovo ne razlikuje od običnog šlaga. Čak je i bogatiji i ukusniji, a tekstura ista – fluffy 🙂

Za pripremu šlaga od kokosovog mlijeka treba ti:

  • konzerva punomasnog kokosovog mlijeka (imaš je za kupiti u gotovo svim supermarketima, dućanima zdrave hrane i DM-u).

Konzervu kokosovog mlijeka treba staviti u duboko (zamrzivač) i pustiti nekoliko sati, možeš i kroz noć, dapače. Ukoliko je temperatura sobe toplija, preporučuje se staviti posudu u kojoj ćeš miksati šlag nekoliko minuta u duboko da sve bude lijepo hladno i spremno za pripremu šlaga. Kada kreneš raditi šlag, uzmi posudu, mikser i otvori konzervu kokosovog mlijeka (sada je to već krema) s otvaračem pritom je okreni naopako! (dakle suprotno onome kako je stajalo u dubokom) – razlog? – Da se voda koja se odvojila od kreme može bez problema izliti prije nego li se pasta izvuče sa žlicom van. Dakle otvori konzervu i izlij ostatke mlijeka (slobodno možeš sačuvati taj ostatak za smoothieje, sokove i sl.). Izvuci u posudu za miksanje kremu od kokosa i kreni miksati. Nakon nekoliko trenutaka kada se već počinje dobivati smjesa nalik šlagu, dodaj vrlo malo zaslađivača ( ja sam stavila agavin sirup, no ti možeš što god hoćeš) i sjemenke vanilinog štapića (nije nužno, ali daje dodatni okus i miris). Nakon nekoliko minuta miksanja, tvoj šlag bez laktoze je gotov! 🙂 Koristi ga gdje god, kada god, s čime god. Sa svime je super 😀 Samo ga naravno drži u frižideru između korištenja 😉

cake

Evo i recepta od divne torte s fotki. Autorica je food blogerica Harriet Emily. Recept možeš pronaći na njenom blogu iliti na ovom LINKU. Torta je od banana i kokosa i svi koji su probali su oduševljeni, a nisu vegani, vegetarijanci niti izbjegavatelji nezdravog 🙂

Čunjići su moja kreacija sačinjena od jagoda i čokolade vlastite produkcije, te divne mente iz mog vrta ❤

caaake

P.S. danas sam otkrila još nešto supeeer! A to je vrrrrlo jednostavna priprema kokosovog maslaca! Jedva čekam isprobati. Recept i dojmove javim čim napravim to divno čudo 🙂

Oglasi

2 thoughts on “Slatko, a zdravo?

  1. Pingback: Jagoda muffini | Buba Mara

  2. Pingback: Sirova mousse torta – Foodoris

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s