SMOOTHIEmanija

Smoothieji su postali izrazito popularni globalno, ali i lokalno. Svugdje se mogu pronaći recepti za smoothieje, preporuke za detoksikaciju pomoću smoothieja, smoothie barovi i sl. Popularnost smoothieja leži u činjenici što je zaista ukusan i hranjiv, pa tako može biti obrok “s nogu”. Ja ga osobno konzumiram, najčešće, navečer. Umjesto krutih obroka, priuštim svom probavnom mehanizmu laganicu za kraj dana kako nebi morao raditi prekovremeno. No smoothie je zaista obrok u mom slučaju. Sastoji se najčešće od banane i lisnatog zelenog povrća uz dodatak voća, sjemenki i kojekakvih mirodija. S obzirom da imam divnu mentu, često stavim i nekoliko listića mente da podari svježinu (uh kako jedva čekam (još) toplije dane da ih menta osvježi).

menta

Mogućnosti je bezbroj kada je smoothie u pitanju, no koji je originalni recept? Pa hajmo istražiti 🙂

Kada se sve počelo blendati?

Godinama, stoljećima u mediteranskoj i istočnoj kulturi radio se pire od voća i servirao kao piće. Mogli bismo reći kako je to preteća smoothieja. No smoothie, kao takav, razvio se pod okriljem invencije zvane blender (mikser). Iako je kultura blendanja/miksanja povrća već naveliko bila popularna žiteljima i putnicima (i turistima) mediteranskih i istočnih zemalja, Amerika je “zaslužna” za izum blendera, pa samim time i smoothieja (naziva). 1900ih su otkrili čari voćnih sokova izblendanih u blenderu.

Uz blender, još je jedan kuhinjski “instrument” bez koje niti jedna kuhinja danas ne može, potpomogao stvaranju smoothieja – hladnjak (cca 1930ih). Dakle, prvo je izumljen hladnjak i Amerikanci su otkrivali mogućnosti zaleđenog voća/povrća, svježeg mlijeka i hladnih sokova, zatim je Stephen Poplawski izumio blender koji  je omogućio da se usitnjava do željene teksture sva ta blagodat iz frižidera. Prije izuma kućnog frižidera, okusi smoothieja su bili ograničeni na sezonsko voće. Banane, ananas i jagode su bili tada najpopularniji, no ostali su i danas na vrhu popularnosti. Ostalo voće poput brusnica, borovnica i sl. došlo je u domove naknadno, sa mogućnošću zamrzavanja istih i korištenju izvan sezone.

I tako su frižider i blender pogodovali razvoju smoothieja tijekom 1930ih u Americi. Od tada pa sve do danas smoothie je preuzeo cijeli svijet. Najveći uspon smoothie je dobio tijekom razvoja makrobiotike i pokreta zdrave hrane 60ih godina. No imajmo na umu kako je smoothie, samo ne tim nazivom, postojao puno prije američkog izuma blendera, i to diljem svijeta.

Tko ga je i zašto tako nazvao?

Čitajući o povijesti smoothieja naišla sam na podatak kako je 1970e jedan mladi momak Steven Kuhnau, koji je bio intolerantan na laktozu, htio napraviti napitak koji je sličan frapeu, no bez mlijeka. Izmiksao je on tako svježe voće, led i dodao  još nutrijenata te stvorio voćni sok. Pijući svoje recepte, uspio je iskontrolirati alergije i šećer u krvi. Oduševljen svojim “izumom”, otvorio je dućan zdrave hrane “The Smoothie King”. No on nije izmislio ime, već samo brend. Ime su nadjenuli hipiji 60ih godina voćnim sokovima. I tako je inovativan momak stvorio lanac “Smoothie King” dućana kojih danas ima više od 600.

Dobrobiti:

Smoothie je zaista odličan odabir za naš organizam. Hranjivi sastojci u smoothiju nalaze se u tekućem obliku koji direktno pronalaze put u našu krv, čime se automatski i iskorištavaju, i smanjuju opterećenje za probavni sustav. Razlika smoothieja i sokova je ta što se prilikom blendanja / usitnjavanja namirnica pretvori u kašu, dok se prilikom izrade soka u sokovniku iscjeđuje sok iz voća/povrća pritom ostaju neiskorišteni dijelovi namirnice. Oboje su vrlo zdravi i vrlo korisni našem cjelokupnom organizmu, te ih treba ubaciti u svakodnevnu upotrebu, barem kao međuobrok.

Još jedna odlična stvar je ta što si možeš stvoriti okuse kakve voliš kombinirajući voće i povrće po svom guštu. Tako ja konstantno isprobavam nove okuse i jučer sam se, za kraj dana, neizmjerno razveselila kada sam smiksala svoju večeru. Otkrila sam okus koji mi neopisivo odgovara. U zadnje vrijeme neprestano maštam o nekim dalekim, toplijim zemljama i očito me povuklo to razmišljanje u dućanu gdje sam si kupila savršeno sočni mango. Nažalost, rijetko kada se može pronaći dobar mango i avokado, no jučer mi je to pošlo za ruku i to nenadano. Otišla sam samo po banane u dućan i došla doma sa tonu voća, tako to biva kod mene :/ Skombinirala sam si ja sastojke po guštu i stvorila svoj tropski smoothie koji me dodatno “bacio” u misli o toplom moru i suncem okupanoj plaži gdje sam ispijala svoju večericu.

smoothiemango

Za smoothie ti je potrebno:

  • banana
  • pola avokada
  • pola manga većeg*
  • veći list kelja
  • Alpro (ili vlastito) mlijeko kokos-badem
  • malo kajenskog papra
  • malo kurkume
  • žlica javorovog sirupa

Za dekoraciju: narezani mango i čips od kokosa

*neka mango bude mekan, kao i avokado. Nemoj koristiti nezrelo voće i povrće.

Sve stavi u blender i blendaj dvije tri minute dok se ne poveže u kremoznu (smooth) teksturu 🙂

smoothiemango2

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s